Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogniste skrzydełka z sosem imbirowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 16 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 5 szt
cebula czerwona 1 szt
płynny miód 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
olej 5 łyżek
sos sojowy 4 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
tabasco do smaku
woda 100 ml
imbir starty 0,3 łyżeczki
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Ogniste skrzydełka z sosem imbirowym

Skrzydełka myjemy, osuszamy, oprószamy solą, układamy na głębokiej blaszce, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy do zrumienienia - ok. 20 min. Dymkę oczyszczamy, zieloną część kroimy w cienkie krążki a białą część przekrawamy wzdłuż na połówki. Miód mieszamy z tabasco /ja dodaję łyżeczkę tabasco ale jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki może dodać więcej/.Przygotowaną mieszanką smarujemy wyjęte z piekarnika skrzydełka, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika na dalsze 10 min. Po tym czasie dodajemy białe części dymki i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 8-10 min.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w kostkę. Jabłko, cebule i imbir przekładamy do rondelka, wlewamy wodę, dodajemy cukier, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, dodajemy szczypiorek, mieszamy. Skrzydełka podajemy polane przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 24.08.2013 23:19
pyszne skrzydełka:-) , pace lizać:-)
paulina2157 26.05.2013 19:55
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak