Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry kakaowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 jajka
kakao 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
olej do smażenia 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry kakaowe

Białka ubić na sztywno.
W misce przesiać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, wlać mleko, olej i żółtka- zmiksować razem, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę delikatnie wymieszać ze sztywną pianą z białek.
Rozgrzać gofrownicę. Ja swoja smaruję pędzelkiem maczanym w oleju.
Moja gofrownica o małej mocy (700W) potrzebuje 7-10 min. aby gofry były podpieczone i chrupkie.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, łącząc je dowolnie.
Dodatki:

bita śmietana (śmietana kremówka z cukrem pudrem-zmiksowana na sztywno)
owoce świeże
owoce ze słoika
cukier puder
dżem, konfitura
sos dowolny np. toffi, czekolada,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.12.2013 14:27
Warto takie robić.
Noruas 28.11.2013 22:43
fajny pomysł, ja dodawałam cynamon, muszę spróbować z kakao
iziona 21.05.2013 14:27
Oj dawno nie robiłam
katarzynagotuje 20.05.2013 21:31
wyglądają na bardzo pyszne :)
manaika 20.05.2013 21:10
kakaowych jeszcze nie robiłam
Monika58 20.05.2013 20:51
smaczne gofry - będą inne do truskawek
msmors 20.05.2013 20:41
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak