Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka łaciata Babci Basi :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
cukier 3/4 szklanki
kwaśna śmietana 4 łyżki
mąka 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
jajko 4 sztuki
rodzynki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka łaciata Babci Basi :

Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać rodzynki. Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez godzinę .
Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 20.05.2013 21:04
niezawodna baba
Renata9 20.05.2013 20:12
fajna babeczka
Zdzisław 20.05.2013 18:56
apetyczna ta babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak