Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/16 sztuki
por 1/4 sztuki
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
Goździki całe Prymat 1 sztuka
woda 2,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
przyprawa do zup w płynie 1/2 łyżeczka
chrzan tarty 5 łyżek
barszcz czerwony 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
natka pietruszki 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem

Kroki postępowania

1
Udko rozrąbać na mniejsze kawałki ( szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku
Krok 1 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
2
Obrać, umyć i pokroić na kawałki warzywa- opiec na patelni na rumiano..
Krok 2 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
3
Dodać do kurczaka. Dorzucić ziele, pieprz, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie lub kilka sporych gałązek świeżego lubczyku( i szczypty soli).
Doprowadzić do zagotowania.
Krok 3 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
4
Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odpadać od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2 szklanek.
Krok 4 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
5
Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa. Bulion przecedzić. Obrać mięso ze skórek , chrząstek i kości i drobno pokroić.
Krok 5 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
6
Kawałek marchewki pokroić w drobne kawałki *.Poukładać w foremkach mięso, marchewkę, listki natki.

* resztę marchewki, selera i pietruszkę dodać do sałatki
Krok 6 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
7
Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę.Bulion zagotować. Przecedzić. Dodać namoczoną żelatynę ( jeśli dajemy koncentrat w płynie to może trzeba dodać trochę żelatyny więcej). Dobrze wymieszać .
Krok 7 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
8
Dodać koncentrat buraczany do smaku i koloru ( musi być mocny koncentrat lub w proszku żeby nie rozwodnić bulionu).Podgrzać.
Krok 8 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
9
Ostrożnie zalać miseczki z mięsem.
Zostawić by ostygły. Przestawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia.
Krok 9 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto
10
Podawać z porcją chrzanu i kawałkiem cytryny.
Zafascynowało mnie zdjęcie które gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ).
Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty i ugotowany bulion już po rozpuszczeniu w nim żelatyny doprawić gotowym koncentratem barszczu czerwonego.
Krok 10 - Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.05.2013 13:57
rarytaski ...
Monika-twin 17.05.2013 22:22
ale oryginalny przepis-fajne
borgia 17.05.2013 21:07
Już nie o sam wygląd chodzi - galaretka wygląda nieco egzotycznie i bardzo zwraca na siebie uwagę. Chodzi o ten smak, który sobie wyobrażam. I już widzę reakcję moich gości - gwarantuję sobie pełen sukces :). Coś pięknego...
Aleksandra/Olcia 17.05.2013 19:01
cudnie wyglądaja,pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak