Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe z jabłkiem
Kroki postępowania
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy powoli resztę składników: po trochę mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, rozpuszczone masło i jogurt - ciągle mieszając.
Dynie obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy do ciasta i mieszamy już ręcznie łyżką.
Formę do pieczenia 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Jabłka myjemy i usuwamy ze środka pestki nie przekrawając jabłka.
Oczyszczone jabłko kroimy w talarki o grubości około 0,5 cm. Takie plastry układamy na wierzch na ciasto. Całość obsypujemy delikatnie cynamonem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe.