Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami na kruchym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
margaryna 1 kostka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3
kakao 3 łyżki
twaróg 1 kg
żółtko jajek 2
masło 1/3 kostka
cukier 1 szklanka
białko 5
budyń waniliowy
aromat waniliowy
brzoswinie 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na kruchym

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche bardzo proste: Nagrzewam piekarnik do 180C. Oddzielam żółtka od białek. Wszystkie oprócz białek składniki łącze w misce i wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Formuję kulę. Odcinam nożem 1/3 i wkładam ją do zamrażarki.
Krok 1 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym foto
2
Blachę okrągłą tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuje lekko bułką tartą. Pozostałą większą część ciasta rozkładam na blaszkę podnosząc lekko brzegi. Wkładam na 10 minut do piekarnika. W tym czasie robię masę serową.
Krok 2 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym foto
3
Twaróg mielę - albo mikserem, albo maszynką do mielenia mięsa albo blenderem - żadnych twarogów z wiaderka. Dodaję rozpuszczone masło, żółtka, opakowanie budyniu, cukier (może być cukier puder) kilka kropel aromatu i razem mieszam. Białka (5) ubijam na sztywno i dodaję do masy serowej Delikatnie mieszam łyżką żaby sernik nie stracił puszystości.
Krok 3 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym foto
4
Wyciągam lekko podpieczone ciasto i wylewam odrobinkę masy serowej.
Krok 4 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym foto
5
Układam brzoskwinie - ja swoje pokroiłam w kostkę ale można pokroić w pół talarki itd. Na to wylewam resztę masy.
Krok 5 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym foto
6
Na sam wierzch ścieram na tarce na grubych oczkach resztę ciasta które nam się chłodziło w zamrażalniku. Piekę około 50 minut w 180C. Patyczkiem można sprawdzać czy sernik jest już gotowy czy nie.
Krok 6 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym foto
7
Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
Krok 7 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 25.05.2013 19:49
zjadłabym kawałeczek
adelajda 25.05.2013 06:51
robię podobny
katarzynagotuje 25.05.2013 00:14
uwielbiam :)
jasiek 24.05.2013 22:46
ale dobre ciacho
Renata9 24.05.2013 22:37
smakowity serniczek
lawenda 24.05.2013 22:14
ale pyszne!
migotka28 24.05.2013 22:07
pyszny serniczek ja jutro piekę
idealme 24.05.2013 21:56
uwielbiam sernik, wygląda bardzo smacznie!
kamyk 24.05.2013 21:45
ojjj zjadłbym taki serniczek
ewka1978 24.05.2013 21:11
pycha ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak