Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedel z truskawkami gotowany na parze

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biały ser 0,5 kg
jajko 2 sztuki
mąka 1,5 szklanki
sól do smaku 1 szczypta
truskawki 0,5 kg
skórka otarta z cytryny 1 sztuki
otarta skórka z klementynki 1 sztuki
masło 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cukier brązowy 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Knedel z truskawkami gotowany na parze

Kroki postępowania

1
W malakserze zmielić ser. Dodać jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy, otarte skórki cytrynową i z klementynki , mąkę.
Krok 1 - Knedel z truskawkami gotowany na parze foto
2
Wymieszać dokładnie ( mąkę dodawać stopniowo , najpierw szklankę a potem po łyżce bo zależnie od wilgotności sera zużyjemy całość lub czasem wystarczy szklanka i kilka łyżek )
Krok 2 - Knedel z truskawkami gotowany na parze foto
3
Truskawki umyć , usunąć szypułki . Pokroić drobno.
Masę na knedel wyłożyć na folię spożywczą . Posypać połową truskawek wciskając ją w ciasto. Zwinąć za pomocą folii w rulon .
Krok 3 - Knedel z truskawkami gotowany na parze foto
4
Zawinąć knedel w folię .
Krok 4 - Knedel z truskawkami gotowany na parze foto
5
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 45 minut na małym gazie ( sprawdzamy za pomocą patyczka do ciasta wbijając przez folię na środku knedla - jak jest suchy to knedel jest ugotowany.*
* można skrócić czas gotowania robiąc zamiast 1 dużego 2 - 4 mniejszych knedli.
** po pokrojeniu wyszło 8 plastrów ( 6 grubych i 2 ,, piętki")
Krok 5 - Knedel z truskawkami gotowany na parze foto
6
W czasie kiedy knedel sie gotuje rozpuścić na patelni masło .Wsypać na nie bułkę tartą i cukier trzcinowy . Zamieszać.
Krok 6 - Knedel z truskawkami gotowany na parze foto
7
Propozycja dla ,, leniwych" . Zamiast robić stos małych knedli - przygotowujemy jeden , a potem kroimy na porcje ( plastry).
Tak mi sie spodobało gotowanie w folii spożywczej , że w zasadzie większość kluch tak robię. Nie rozpadną się , soki nie wygotują , no i co by tu nie mówić 1/10 roboty.


Ugotowany knedel wyjąć i odwinąć z folii.
Pokroić w grube plastry.
Podawać polany masłem z bułką i cukrem posypany pokrojonymi truskawkami.
Osobno podać kwaśną gęstą śmietanę.
Krok 7 - Knedel z truskawkami gotowany na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycholka 09.06.2013 20:44
Przepisl bobma, mam swoj krowi ser wiec tylko robic ;)))
Babciagramolka 24.05.2013 15:29
Jerzy- bo na końcu dokładam jeszcze świeże owoce ( nie koniecznie ale ja lubię) dla tego na zdjęciu głównym na każdym plastrze jest dodatkowa porcja truskawek.
Ewa104 24.05.2013 15:09
Mniam,uwielbiam ciasto serowe na knedle czy kluski leniwe.Z truskawkami jeszcze bardziej.
miroslawa 24.05.2013 05:42
aż ślinka cieknie
Krzysztof15 23.05.2013 20:27
pysznie brzmi
jerzy3 23.05.2013 16:34
super! ale wolę wersje z początkowych zdjęć z większymi kawałkami owoców niż jak na ostatnim takie malutkie są
manaika 23.05.2013 15:30
super się zapowiada
kriko 23.05.2013 14:06
wspaniałe danie
wyattearp 23.05.2013 13:55
smakowicie wyglądają
Luki 23.05.2013 13:48
fantastyczny deser
Wiesława1 23.05.2013 13:34
zachęcająco ,kusząco ,smacznie
idealme 23.05.2013 12:09
wygląda bardzo smacznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak