Przepis i sposób przygotowania na: wołowina w sosie midowo-pomarańczowym z nutą imibiru
Dzień 1:)
Najważniejsze jest przygotowanie dzień wcześniej zalewy i zapeklowania w niej wołowiny.
Potrzebujemy do tego:
1/2 szklanki gorącej wody, w której rozpuścimy kostkę wołową i 2 łyżkami miód . Następnie dodajemy do tego ocet winny, 2 łyżki oliwy, paprykę ostrą, drobno zmielony imbir i sok z jednej pomarańczy. Wszystkie te produkty blendujemy żeby stworzyć jednolitą konsystencję, a następnie zalewę zamykamy w pudełku razem z wołowiną.
dzień 2:)
Mięso wyciągamy z zalewy otaczamy w mące. Smażymy z 2 łyżkami oliwy i zalewą, w której peklowało się mięso na niedużym ogniu. Następnie wsypujemy do tego warzywa chińskie z 1/2 łyżeczki curry i dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodajemy sok z drugiej pomarańczy i dusimy ok 8 minut. Następnie dodajemy miód i trzymamy na małym ogniu jeszcze ok 2-3 minut.
Skórkę z 1 pomarańczy trzemy na małym oczku na tarce. Połowę startej skórki dodajemy i mieszamy razem z potrawą na patelni, a drugą część zostawiamy do posypania gotowego dania.
Jeśli zdecydujecie się na podanie dania z czerwonym ryżem to należy go zacząć gotować ok godziny przed podaniem dania. Jest bardzo dobry ale jego ugotowanie wymaga czasu. Jeśli wybierzecie makaron to ugotowanie jego zajmuje zaledwie 4 minuty.
WYDAJE SIĘ PRACOCHŁONNE, ALE POLECAM PRZEPYSZNE ;D