Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina w sosie midowo-pomarańczowym z nutą imibiru

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 4 plastry
imbir świeży 10 g
miód prawdziwy 4 łyżki
pomarańcza 2 szt
ocet winny 2 łyżki
mąka pszenna 30 g
curry 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
bulion 1 kostka
warzywa 200 (chińskie)
oliwa 4 łyżki
ryż czerwony 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina w sosie midowo-pomarańczowym z nutą imibiru

Danie dla 2 osób:)
Dzień 1:)
Najważniejsze jest przygotowanie dzień wcześniej zalewy i zapeklowania w niej wołowiny.
Potrzebujemy do tego:
1/2 szklanki gorącej wody, w której rozpuścimy kostkę wołową i 2 łyżkami miód . Następnie dodajemy do tego ocet winny, 2 łyżki oliwy, paprykę ostrą, drobno zmielony imbir i sok z jednej pomarańczy. Wszystkie te produkty blendujemy żeby stworzyć jednolitą konsystencję, a następnie zalewę zamykamy w pudełku razem z wołowiną.

dzień 2:)
Mięso wyciągamy z zalewy otaczamy w mące. Smażymy z 2 łyżkami oliwy i zalewą, w której peklowało się mięso na niedużym ogniu. Następnie wsypujemy do tego warzywa chińskie z 1/2 łyżeczki curry i dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodajemy sok z drugiej pomarańczy i dusimy ok 8 minut. Następnie dodajemy miód i trzymamy na małym ogniu jeszcze ok 2-3 minut.
Skórkę z 1 pomarańczy trzemy na małym oczku na tarce. Połowę startej skórki dodajemy i mieszamy razem z potrawą na patelni, a drugą część zostawiamy do posypania gotowego dania.

Jeśli zdecydujecie się na podanie dania z czerwonym ryżem to należy go zacząć gotować ok godziny przed podaniem dania. Jest bardzo dobry ale jego ugotowanie wymaga czasu. Jeśli wybierzecie makaron to ugotowanie jego zajmuje zaledwie 4 minuty.
WYDAJE SIĘ PRACOCHŁONNE, ALE POLECAM PRZEPYSZNE ;D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi 30.05.2013 01:01
To tygrysek lubi najbardziej, swietny przepis :)
arbuzowo 23.05.2013 12:55
bardzo fajny przepis
Janina 23.05.2013 11:12
Po opisie wygląda, że jest wspaniałe
Olga_SK 23.05.2013 10:35
zdecydowanie za rzadko jadam wołowinę. pora nadrobić :)
Rossie 23.05.2013 09:35
Smaczne to! i pieknie opisane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak