Przepis i sposób przygotowania na: QUICHE Z PIECZARKAMI I SEREM
Farsz: Pieczarki oczyść i pokrój w drobne kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, wrzuć pokrojone pieczarki, drobno posiekany ząbek czosnku i wyciśnięty sok z cytryny. Dopraw solą oraz pieprzem. Smaż dopóki, aż pieczarki puszczą wodę. Duś je do momentu, aż odparuje cała woda. Następnie dodaj pietruszkę i jeśli to konieczne dopraw jeszcze solą i pieprzem. Przestudź. W oddzielnym naczyniu ubij jajka i śmietankę; ubitą masę wlej na patelnię z przestudzonymi pieczarkami.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty o średnicy 23 cm. Ciasto nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż np. grochem. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 12 minut, a po tym czasie zdejmij papier z grochem i piecz ciasto jeszcze 5 minut, aż się lekko zarumieni. Na tak podpieczony spód wysyp starty parmezan, a na ser wyłóż zawartość patelni. Wszystko piecz w 190 stopniach przez 30 minut tak, aby potrawa się zarumieniła. Podawaj na ciepło lub na zimno.