Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
mąka żytnia 400 gram
słonecznik łuskany 160 gram
drożdże 30 gram
woda 350 ml
miód 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem

Obie mąki wymieszać ze sobą w dużej misce.
W środku zrobić wgłębienie i wlać wymieszana wodę z drożdżami i miodem.
Zagarnąć mąkę z obrzeży miski, aby zakryć wlana wodę.
Pozostawić na 15 minut.
Dodać sól i połowę ziaren słonecznika i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części.
Z każdej uformować bułkę i obtoczyć w słoneczniku.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piec w temperaturze 170 - 180 stopni do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pycholka 12.06.2013 19:47
Ojj chyba często będą gościć w mojej kuchni ;))).
Alex_M 04.06.2013 11:27
uwielbiam domowe pieczywo! super!
iziona 22.05.2013 14:26
Beatris, jest dokładnie tak jak mówisz, zapach i smak jest nieporównywalny z kupnymi.
bogusia19 22.05.2013 11:34
zjadłabym takie domowe bułeczki
dodi 22.05.2013 11:16
bułeczki pyszne
Beatris 22.05.2013 10:56
Piękne, apetyczne bułeczki. Jak zrobiłam raz, to teraz muszę co chwilę jakieś upiec, moje dzieci się o nie upominają. Domowe mają wiele zalet. Najbardziej podoba mi się w nich to, że za każdym razem można je inaczej komponować. No i ten zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak