Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koluch/sumik karłowaty

4.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koluch ile posiadamy
sól do smaku
mąka do panierki
pieprz do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
olej do smażenia
jajko do panierki

Przepis i sposób przygotowania na: Koluch/sumik karłowaty

Kroki postępowania

1
Koluchy inaczej sumik karłowaty są smacznymi rybami, które mają bardzo mało ości, łusek. Zarówne te małe jak i duze osobniki są bardzo smaczne.




Przy ich oczyszczaniu należy uważać gdyż mają twarde i piłowate kolce.
Oczyszczanie:
1 głuszymy rybę,
2 odcinamy tyko głowę z 2 kolcami,
3 wycinamy kolec górny
4 wyjmujemy wnętrzności

PŁUCZEMY
Krok 1 - Koluch/sumik karłowaty foto
2
KROIMY NA MNIEJSZE KAWAŁKI, NASĄCZAMY W JAJKU Z PRZYPRAWAMI.
Krok 2 - Koluch/sumik karłowaty foto
3
nASTĘPNIE panierujemy w mące i smażymy na oleju, często przewracając. Smażymy na rumiany kolor.
Krok 3 - Koluch/sumik karłowaty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miszelka 14.05.2013 10:21
też jeszcze nie próbowałam takiej ryby, ciekawy przepis
stokrotka 12.05.2013 19:58
muszę wypróbować
pierniczkowo 11.05.2013 12:00
nie słyszałam o takiej rybie, ciekawe jak smakuje :)
Sroczka 10.05.2013 22:31
Nie jadłam jeszcze takiej ryby. Jestem ciekawa jej smaku.
jasiek 10.05.2013 21:42
muszę spróbować taką rybę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak