Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Peperonata z pieczoną papryką i pieczarkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 duża
papryka żółta 1 duża
cebula biała 1 duża
pieczarki 5-7 średnich
pomidory 3-4 duże
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Kucharek
ziele angielskie 5-6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2
przyprawa do zup
olej 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
cukinia 3-4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Peperonata z pieczoną papryką i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Cukinię umyć (można obrać, ale nie jest to konieczne) i pokroić w grube plasterki. Cebulę pokroić w grubsze piórka. Warzywa włożyć do garnka, wlać olej, dodać przyprawę warzywną, ziele angielskie, liście lautowe i dobry koncentrat pomidorowy.
Dolać 2 szklanki wody i wymieszać.
Krok 1 - Peperonata z pieczoną papryką i pieczarkami foto
2
Dusić pod pokrywką, aż cukinia lekko zmięknie.
Krok 2 - Peperonata z pieczoną papryką i pieczarkami foto
3
Wcześniej upiec paprykę w woreczku foliowym, pozostawić do ostygnięcia i zaparowania, oczyścić z gniazd nasiennych i obrać ze skórki. Pokroić w szerokie paski.
Krok 3 - Peperonata z pieczoną papryką i pieczarkami foto
4
Do podduszonej cukinii dodać sparzone, obrane i grubo pokrojone pomidory, pieczarki pokrojone w spore cząstki, pieczoną paprykę i trochę przyprawy do zup oraz świeżo zmielonego pieprzu.
Ponownie nakryć i dusić razem do miękkości warzyw.
Krok 4 - Peperonata z pieczoną papryką i pieczarkami foto
5
Przed podaniem doprawić świeżo wyciśniętym czosnkiem, przyprawą do zup i pieprzem.
Krok 5 - Peperonata z pieczoną papryką i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.05.2013 09:17
Można podać z pieczywem, ryżem, makaronem czy kaszą jęczmienną - ja niestety nie jem żadnych węglowodanów, dlatego u mnie występuje jako samodzielne danie :)
pierniczkowo 09.05.2013 14:28
bardzo fajne, ja podałabym z ryżem :)
Habibi 09.05.2013 09:30
- Katarzyna/kate1980 - można powiedzieć, że podobne w smaku - peperonata ma włoskie pochodzenie, robiona jest na oleju/oliwie i ma smak czosnkowo-ziołowy, a leczo z pochodzenia węgierskie, tradycyjnie robione jest na smalcu i z dużym dodatkiem mielonej papryki. Ale rzeczywiście smak podobny :)
w mojej kuchni 09.05.2013 08:34
moje smaki, smaczne danie
beniaminek 08.05.2013 22:45
fajne danie
Rafał3 08.05.2013 21:31
mniam mniam ale by się zjadło ;-)
Boska_Agatka 08.05.2013 21:29
wygląda wyśmienicie pewnie smakuje jeszcze lepiej
IwonaDD 08.05.2013 20:56
ach peperonata - ale pyszności !!!
Katarzyna/kate1980 08.05.2013 20:39
czy to coś a la leczo?
wiola333 08.05.2013 20:31
bardzo smakowity przepis
Aleksandra/Olcia 08.05.2013 20:22
ale kolorowe danie
Megg 08.05.2013 20:04
przepysznie!!!
Gracer 08.05.2013 19:37
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak