Przepis i sposób przygotowania na: pyszne wino/nalewka z pędów sosny
MOcno ugniatając czubki sosny ukłądamy w słoikach.Wódkę łączymy ze spirutusem i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 15 dni, codziennie nimi 2-3 razy minum potrząsając (rano, popołudnie, wieczór).
Przelewamy następnie przez sitko (duże najlepiej ), oddzielamy alkohol. Przelewamy go znowu do słoików.
Do miski przekładamy pędy. Musimy je stopniowo zasypywać cukrem i pozostawić w takim miejscu aby słońce miało dostęp na ok 48 godzin. Chodzi o to by puściły one sok. Mozem ydo tego wykorzystać np. taras:).
Czubki odciskamy z suropu.
ALkohol (mieszanka wódki i spirytusu) wlewamy do miski z syropem (tej co stała 48 godzin na tarasie:).MIeszamy.
Przelewamy do butelek przez gazę. Odkłądamy na 2-3 miesiace, wtedy jest najlepsze w smaku.