Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Tulipan

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 9 sztuk
cukier kryształ 1,5 szklanki
olej 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4 sztuki
mąka tortowa 2 łyżki
kakao 1 łyżka
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
mak suchy 3 łyżki
śmietana 30% 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
galaretka niebieska 1 sztuka
galaretka wiśniowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Tulipan

Kroki postępowania

1
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, mąkę (1,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu mikserem podzielić ciasto na 4 równe części.
Do każdej masy dodać odpowiednie składniki: do pierwszej 4 żółtka i 2 łyżki mąki tortowej, do drugiej - kakao, do trzeciej kisiel delikatnie dosłodzony 1 łyżeczką cukru, a do czwartej suchy mak. Do wysmarowanej tłuszczem blaszki na sam środek na przemian wykładać po 3 łyżki każdego rodzaju masy. Upiec Ciasto w temp. 180 stopni ok 30 minut.
Krok 1 - Ciasto Tulipan foto
2
Następnie należy przygotować galaretki. Każdą rozpuścić oddzielnie w 1 szklance wody, pozostawić do wystudzenia a następnie do stężenia w lodówce. Zastygniętą pokroić w kostkę.
Krok 2 - Ciasto Tulipan foto
3
Śmietanę 30% ubić mikserem na sztywną masę, dodać do niej pokrojone w kostkę galaretki. Zamieszać delikatnie łyżką. Gotową masę wyłożyć na upieczone ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 3 - Ciasto Tulipan foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 09.12.2013 15:49
miałam kiedyś taki przepis ale moje ciasto nadawał się tylko do kosza, a tutaj jak pięknie wygląda
artur7 08.10.2013 16:39
ladnie wyglada
caralajna 01.10.2013 07:15
bardzo efektowne :)
Ada-Gaba 09.07.2013 11:29
piękne i z pewnością rewelacyjne w smaku
Grazyna0211 26.06.2013 14:14
bardzo ładnie wygląda
olkaaa 13.06.2013 07:54
bardzo fajny przepis
Ewelina38 07.06.2013 13:07
robię z podobnego przepisu i z czystym sumieniem polecam, ciasto jest pyszne :)
m1monika 28.05.2013 14:31
bardzo fajne :-)
Dorota59 16.05.2013 18:57
podoba mi się ta masa na wierzchu
cooleczka 09.05.2013 16:17
fajnie wygląda
teresa18 08.05.2013 20:51
swietne ciacho
Magda24 08.05.2013 20:18
pięknie ulane i ładnie wygląda przekrojone
paulina2157 08.05.2013 12:18
też nie robiłam z bitą śmietaną i galaretką a fajnie się prezentuje taka wersja
msmors 08.05.2013 11:27
fajne ciasto
halina17 08.05.2013 10:58
Pomysłowe ciasto tulipan z galaretkami i bitą śmietaną . Ja mam przepis na to ciasto , ale bez galaretek i bitej śmietany . Bardzo stary to przepis.
iwi 08.05.2013 09:44
Wyborne ciacho.
Agnieszka-87-25 08.05.2013 09:16
super ciasto
Paolcia 08.05.2013 08:59
pysznie wygląda
rafał4 08.05.2013 08:56
bardzo ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak