Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowano-smażone chrupiące udka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 4 szt
przyprawa uniwersalna do drobi 1 łyżka
jajko 2 szt
śmietana 2 łyżki
płatki kukurydziane 10 dag
sezam 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia
kostka rosołowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowano-smażone chrupiące udka

Udka opłukujemy, przekrawamy na dwie części wkładamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem kostek bulionowych. Gotujemy do miękkości. Udka wyjmujemy i studzimy. Następnie oprószamy przyprawą do drobiu i odstawiamy. Płatki kukurydziane kruszymy wałkiem na stolnicy, mieszamy z sezamem i czosnkiem granulowanym. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką.Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy w jajku ze śmietanką a następnie w panierce. Jeśli chcemy by udka były bardziej chrupiące panierowanie możemy wykonać dwa razy.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso na złoty kolor z wszystkich stron.
W ten sposób możemy wykorzystać gotowane mięso pozostałe po obiedzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 20.05.2013 12:32
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak