Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 36 sztuk
żółtko jajek 2 sztuki
masło 150 g
cukier puder 3/4 szklanki
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
kakao gorzkie 2 łyżki
margaryna 100 g
mleko 2 łyżki
galaretka wiśniowa 1 szt.
ser biały 500 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia.

Kroki postępowania

1
Dużo wcześniej przed rozpoczęciem przygotowania ciasta przyszykowałam sobie galaretkę w głębokim talerzu po to,by później łatwiej mi było wycinać z galaretki paski(galaretkę zrobiłam zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu-rozpuściłam galaretkę wykorzystując pół litra gorącej wody,zrobiłam ją wieczorem,dzień wcześniej nim robiłam ciasto,by była już zupełnie gotowa,stężała w momencie bezpośredniego przygotowania ciasta).Robienie ciasta zaczęłam od przygotowania masy serowej.Miękkie masło utarłam mikserem z żółtkami,3/4 szklanki cukru pudru oraz z cukrem waniliowym.Do maślanej masy utartej z cukrami i żółtkami dodałam biały ser w kostce(twarogowy,bez wcześniejszego mielenia). Miksowałam wszystkie składniki,aż powstała jednolita,serowa masa. Z owej powstałej masy ujęłam około 1/3 i wymieszałam tą odjętą część z 1 dość czubatą łyżką kakao.
Krok 1 - Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia. foto
2
Gdy obie masy serowe(jasna i ciemna-kakaowa),były już gotowe ułożyłam herbatniki.Najpierw ułożyłam 18 herbatników na folii aluminiowej po 3 herbatniki w 6 rzędach.Na ułożonych herbatnikach rozsmarowałam kakaową masę.Na ciemnej masie ułożyłam kolejną warstwę herbatników i na drugiej herbatnikowej części po środku ułożyłam pasek wyciętej z talerza galaretki oraz rozsmarowałam jasną serową masę.
Krok 2 - Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia. foto
3
Następnie złożyłam z herbatników chatkę,herbatniki znajdujące się po bokach złożyłam do środka tworząc tym samym "domek".Ścisnęłam chatkę folią aluminiową,ułożyłam folię na chatce tak,by była nią dokładnie owinięta,aby stała się przez to bardziej zwarta i przełożyłam ciasto do lodówki.Po jakimś czasie,gdy ciasto już schłodziło się w lodówce przygotowałam czekoladową polewę.W garnuszku rozpuściłam margarynę.Gdy margaryna była rozpuszczona dodałam do niej mleko,1 łyżkę kakao i 2 łyżki cukru pudru.Chwilkę wszystko razem gotowałam,aż do połączenia się składników i powstania polewy.Przestudziłam chwilę polewę i następnie polałam nią ciasto.Ciasto przechowuję w lodówce.
Krok 3 - Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 28.11.2013 14:05
to coś dla mnie :-)
nutellla 28.09.2013 16:13
fajne zdjęcie :)
Angelika10 27.09.2013 15:52
fajnie wygląda :)
IwonaKa 26.09.2013 15:19
ślicznie wygląda,na pewno bardzo smaczne
martyna94 02.07.2013 15:05
Smak dzieciństwa, mniam :)
artur7 04.06.2013 09:57
super ciacho
Alex_M 01.06.2013 11:51
swietny deser!
fotoviderek 17.05.2013 18:44
Rarytas dla milusińskich :)
Barbara13 17.05.2013 13:43
Smak dzieciństwa:)
Agula&Stabi 17.05.2013 07:38
chatkę chcę zawsze zrobić i tak robię od 2 lat, ale czas najwyższy zrobić, super przeis
monisia1977 17.05.2013 05:49
super ciacho
stokrotka 16.05.2013 23:09
bardzo smakowita chatka
DOROTA/PATI197799 16.05.2013 22:34
Jak byłam mała często robiła je moja mama. Bardzo fajne ciasto
Magda24 16.05.2013 19:55
dobra chatka
Ola1984 16.05.2013 19:47
Lubię chatkę i często ją robię, według bardzo podobnego przepisu.
gosia56 16.05.2013 19:25
super ciasto
iwi 16.05.2013 18:32
Fajne ciacho na lato.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak