Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z jabłkami i kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 400 gram
jajko 6 sztuka
jabłko 6 sztuka
rodzynki 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło roślinne 420 gram
mąka pszenna 470 gram
kasza manna 5 łyżka
mleko 2% 1 szklanka
cukier kryształ 160 gram
cukier puder 200 gram
śmietana 18 proc 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkami i kruszonką

Etap I:Przygotowujemy ciasto kruche: zagniatamy razem 360 gramów mąki, 120 gramów masła roślinnego, 1 jajko, 120 gramów cukru kryształu i 1/2 szklanki śmietany. Ciasto należy rozwałkować na placek grubości pół centymetra i wyłożyć nim dużą blachę wysmarowaną masłem.
Etap II: Gotujemy mak w mleku przez około pół godziny. Gdy przestygnie mielimy najlepiej 2 razy. Oddzielnie ucieramy 250 gramów masła roślinnego z cukrem pudrem i 5 żółtkami. Do tego dodajemy kaszę, 50 gramów mąki oraz proszek do pieczenia po wcześniejszym zmieszaniu tych trzech składników. W międzyczasie należy obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami oraz namoczyć rodzynki. Następnie do wcześniej wykonanej masy dodajemy mak, starte jabłka i rodzynki. Później należy ubić na sztywno białka i dodać je na samym końcu do masy, spokojnie mieszając wszystko łyżką (nie mikserem).
Etap III: Przygotowujemy kruszonkę. Należy połączyć ze sobą w misce 60 gramów mąki, 30 gramów cukru kryształu i 60 gramów masła.
Etap IV: W piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni zapiekamy ciasto kruche przez 10 minut. Następnie wykładamy na nie masę z maku i jabłek, wierzch posypujemy kruszonką, którą rozcieramy w rękach. Wszystko razem pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 31.03.2014 21:58
mak i jabłka rewelacyjne połączenie, wygląda smakowicie
Przepisy Joanny 22.02.2014 20:08
piekę jabłkowy makowiec ale bez kruszonki, pyszniutki
tomek18 07.10.2013 18:02
uwielbiam makowca
Grażyna13 15.09.2013 17:59
Co za pyszności :)
jeta72 27.08.2013 14:34
prawdziwa pychotka :-)
caralajna 26.08.2013 07:26
muszę kiedyś zrobić taki z jabłkami
cooleczka 21.08.2013 21:31
takiego makowca z jabłkiem jeszcze nie jadłam
romanrafal
romanrafal 18.08.2013 09:54
rewelacja,super przepis,pycha
Bernadeta1 15.08.2013 12:04
smaczny makowiec
Wafelek2601 12.08.2013 11:48
Pyszne ciasto
Grazyna0211 09.08.2013 21:11
pyszne ciasto ja uwielbiam makowce
Ania67 08.08.2013 19:58
Apetyczne ciacho- aż ślinka leci
Anna169Hosz 06.08.2013 15:46
Lubię połączenie maku z jabłkami.
Kuchareczka2 26.07.2013 22:28
bardzo fajny przepis
Seba 21.07.2013 10:38
bardzo smaczne ciacho
rjustysia 19.07.2013 17:26
Jabłka świetnie nawilżają całe ciasto bardzo je lubię.
gosia1988 16.07.2013 14:18
super ciasto
ankaryba 06.07.2013 23:07
ale pychotka :-)
ben-ka 03.07.2013 09:23
apetyczny ten makowiec.
w mojej kuchni 02.07.2013 11:01
lubię makowe ciasta
gosia56 28.06.2013 20:48
pyszne ciacho
adelajda 07.06.2013 17:48
bardzo lubię taki placek makowy
Klausia 06.06.2013 16:45
mnie się bardzo podoba taka kombinacja :)
Ela15 18.05.2013 19:56
bardzo eleganckie ciasto
Bernadeta1 18.05.2013 13:58
bardzo lubię makowce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak