Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkami i kruszonką
Etap II: Gotujemy mak w mleku przez około pół godziny. Gdy przestygnie mielimy najlepiej 2 razy. Oddzielnie ucieramy 250 gramów masła roślinnego z cukrem pudrem i 5 żółtkami. Do tego dodajemy kaszę, 50 gramów mąki oraz proszek do pieczenia po wcześniejszym zmieszaniu tych trzech składników. W międzyczasie należy obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami oraz namoczyć rodzynki. Następnie do wcześniej wykonanej masy dodajemy mak, starte jabłka i rodzynki. Później należy ubić na sztywno białka i dodać je na samym końcu do masy, spokojnie mieszając wszystko łyżką (nie mikserem).
Etap III: Przygotowujemy kruszonkę. Należy połączyć ze sobą w misce 60 gramów mąki, 30 gramów cukru kryształu i 60 gramów masła.
Etap IV: W piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni zapiekamy ciasto kruche przez 10 minut. Następnie wykładamy na nie masę z maku i jabłek, wierzch posypujemy kruszonką, którą rozcieramy w rękach. Wszystko razem pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.