Przepis i sposób przygotowania na: Panierowany camembert w panierce z pistacji i migdałów
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy na ósemki.
Przygotowujemy panierkę: pistacje, migdały i bułkę wrzucamy do blendera lub malaksera i miksujemy aż uzyskamy sypką panierkę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowujemy dressing: oliwę, musztardę, miód, ocet balsamiczny mieszamy razem aż uzyskamy jednolitą emulsję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym.
Każdy krążek camemberta kroimy na 8 kawałków (trójkątów).
Każdy trójkącik camemberta obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i w naszej panierce, dokładnie ją dociskając do sera.
Do garnka wlewamy olej (tak, aby ser był w nim zanurzony) i podgrzewamy do temperatury 180°C.
Opanierowane kawałki camemberta smażymy na głębokim oleju około 10-20 sekund z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na talerzach układamy sałatę, pomidory i kawałki gorącego, usmażonego sera. Całość polewamy dressingiem. Podajemy od razu. Smacznego!