Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser rabarbarowy z ricottą

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
rabarbar 1 kg
słodzik do smaku
buraki 2-3 łyżki suszone
esencja waniliowa do smaku
ser ricotta 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Deser rabarbarowy z ricottą

Kroki postępowania

1
Rabarbar umyć (i ew. obrać z włókien), pokroić w krążki i udusić na patelni, aż zmięknie.
Odparować jak najwięcej soku - powinno pozostać ok. 1,5-2 szklanki musu.
Krok 1 - Deser rabarbarowy z ricottą foto
2
Suszone buraczki zmielić w młynku do kawy i dodać do uduszonego rabarbaru.
Wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia.
Krok 2 - Deser rabarbarowy z ricottą foto
3
Żelatynę zalać 200 ml zimnej wody (może też być dowolny sok - jabłkowy, pomarańczowy), wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Ricottę wymieszać z niewielką ilością zmielonych buraczków, słodzikiem (do smaku), esencją waniliową, większą częścią uduszonego rabarbaru (ok.3/4) i 150ml rozpuszczonej żelatyny - wymieszać łyżką i wlać do miski, w której deser bedzie zastygał.
Krok 3 - Deser rabarbarowy z ricottą foto
4
Wstawić do lodówki na 40-60 minut, żeby masa zaczęła tężeć.
Krok 4 - Deser rabarbarowy z ricottą foto
5
Pozostałą część musu rabarbarowego dosłodzić do smaku, połączyć z resztą rozpuszczonej żelatyny i ew. dodać więcej zmielonych buraczków dla poprawy koloru.
Krok 5 - Deser rabarbarowy z ricottą foto
6
Na lekko stężałą masę serowo-rabarbarową wylać mus rabarbarowy z żelatyną i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.
Krok 6 - Deser rabarbarowy z ricottą foto
7
Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aż deser zupełnie stężeje.
Krok 7 - Deser rabarbarowy z ricottą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana00 14.06.2013 20:25
ciekawy ;)
caralajna 14.06.2013 19:06
bardzo fajny, lekki i orzeźwiający
Habibi 18.05.2013 09:10
Bardzo lubię koralowy kolor, jaki daje czerwony rabarbar - nie zawsze jest on dostępny, częściej kupuję zielony, dlatego postanowiłam "podrasować" nieco kolor deseru :)
Alex_M 16.05.2013 10:12
fajny pomysl z tym buraczkiem, kolor wyszedl super! :)
Katarzyna/kate1980 14.05.2013 20:29
a ja dostałam dziś rabarbar jeszcze muszę tylko kupić serek
Poison1988 14.05.2013 16:44
ale pyszny deserek :) super!
IwonaDD 14.05.2013 14:34
pyszny bez dwóch zdań, ostatnio uwielbiam ricottę z owocami, a twoja wygląda wspaniale!
KasiaK90 14.05.2013 13:49
wyśmienity deser! :)
msmors 14.05.2013 13:32
ciekawy deser
mysza75 14.05.2013 12:20
Jakie dobre, sezon rabarbarowy zaczęty. Super pomysł :-)
reniatka 14.05.2013 11:17
fajny przepis
halina17 14.05.2013 11:15
Smaczny deser z rabarbaru.
Janina 14.05.2013 10:45
Wszystko co z rabarbarem jest super orzeźwiające i smaczne
Bogusiaz 14.05.2013 10:38
bardzo fajny przepis
zielonamorelka 14.05.2013 10:26
mmmm super! nie spotkałam jeszcze suszonych buraków chyba-muszę iść na poszukiwania:D
aisza1 14.05.2013 10:20
aż mi ślinka cieknie
Renataj 14.05.2013 10:06
Uwielbiam rabarbar - warto spróbować.
marta1221 14.05.2013 09:59
smacznie wygląda :)
adelajda 14.05.2013 09:41
ładny kolor dały buraczki
Paolcia 14.05.2013 09:28
ładne :) chyba spróbuję :)
miki47 14.05.2013 09:19
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak