Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki z jarmużu z pomidorami

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jarmuż 2 szklanki
jajko 1 duże
cebula 1 sztuka
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
pomidory krojone 300 gram
zielenina do dekoracji
masło klarowane do smażenia
czosnek 2-3 żabki
siemę lniane mielone 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: placki z jarmużu z pomidorami

Jarmuż umyć, osuszyć i rozdrobnić w malakserze (około 2 szklanki). Dodać obraną cebulę, mąkę razową pszenną, jajo, siemię, czosnek, sól, pieprz i miksować do powstania zielonego gęstego ciasta. Gdyby buło rzadkie dodać więcej mąki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i układać łyżka placki, smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Pomidory albo gotowe krojone z puszki, albo dojrzałe, sparzone i obrane ze skórki, a następnie pokrojone, podgrzać doprawić tylko solą i pieprzem, polać nimi placki, udekorować zieleniną.
Gotowe. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 04.10.2013 15:14
Jeszcze nigdy nie jadłam jarmużu, chętnie bym spróbowała;):)
Wafelek2601 20.09.2013 10:01
Super placuszki
Krystyna32 18.09.2013 07:19
pyszne placki
olkaaa 11.07.2013 07:36
jeszcze nie próbowałam
jozefinach 11.06.2013 13:26
Nigdy nie jadłam placków z jarmużu, genialny pomysł.
Alex_M 15.05.2013 10:00
to by mi napewno smakowalo!
ONY_za_kare 14.05.2013 15:16
jak zwykle pysznie :)
caralajna 12.05.2013 20:08
Ewa jarmuż to świetna spawa, tak hoduję w ogródku, nie jest bardzo dorodny, bo mam ziemię 6 klasy, ale i tak to warzywo świetnie sobie radzi. jest mega zdrowe i smaczne. po przymrozkach rzeczywiście jest bardziej smaczne, latem lepiej gotować, ale teraz wiosną również ma miękkie liście o łagodnym smaku pełne chlorofilu, więc jadam na surowo w sałatkach codziennie, polecam! :)
Ewa104 12.05.2013 19:26
Po raz pierwszy posadziłam na działce jarmuż,więc będzie okazja wypróbować.Czy Twój jarmuż był z własnego ogródka? Ponoć najlepszy jest zbierany po przymrozkach a nawet zimą,bo nie ma tyle goryczki.
migotka28 12.05.2013 18:59
bardzo smakowicie wyglądają te placuszki jarmużu chyba nigdy nie jadłam
IwonaDD 12.05.2013 14:54
kuszące na maxa !!!
Wacław 12.05.2013 13:56
wspaniałe danie,z checią bym spróbował
Magiczna_Kuchnia 11.05.2013 22:54
Rewelacja!
Joanna46 11.05.2013 22:13
Jarmuż uwielbiam. Chętnie spróbuję.
adelajda 11.05.2013 20:24
apetyczne !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak