Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI DOMOWE

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 2 dag
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18 proc 1/4 szklanki
spirytus 1 kieliszek
sól 1 szczypta
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI DOMOWE

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z masłem,dodać żółtka,sól,spirytus i tyle śmietany,aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić,potem bić ciasto wałkiem tak długo aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza
Bardzo cienko rozwałkować,podsypując mąką i pokroić nożem w paski szerokości ok.3 cm i długości 8-10 cm.
Krok 1 - FAWORKI DOMOWE foto
2
W srodku każdego paska zrobić nacięcie wzdłuż,przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak,aby utworzył się węzeł.
Krok 2 - FAWORKI DOMOWE foto
3
W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki,aby obciekły z tłuszczu
Krok 3 - FAWORKI DOMOWE foto
4
Posypać cukrem pudrem i smacznego.
Krok 4 - FAWORKI DOMOWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 19.12.2013 23:32
uwielbiam domowe faworki
Goya 24.06.2013 23:16
uwielbiam takie ciastka
Bernadeta1 16.05.2013 01:06
bardzo smaczne ale nigdy nie piekłam sama
Agula&Stabi 30.04.2013 07:36
oj czuję już smak dzieciństwa:)
adelajda 28.04.2013 20:03
bardzo lubię ale kupuję gotowe, musze spróbować
gosia1988 28.04.2013 19:58
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak