Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrętki drożdżowe z serem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 500 g
drożdże 30 g
cukier kryształ 75 g
jaja 2 sztuki
masło 100 g
mleko 250 ml
sól 1 łyżeczka
Nadzienie:
ser biały twarogowy 500 g
cukier 60 g
esencja waniliowa 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
DODATKOWO:
cukier puder 100 g
wiórki kokosowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Skrętki drożdżowe z serem

Kroki postępowania

1
1. Do miseczki wlewamy połowę mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Rozrabiamy zaczyn i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę, dodajemy gotowy zaczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i resztę mleka z rozpuszczoną resztą cukru.
3. Wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie.
4. Przekładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Krok 1 - Skrętki drożdżowe z serem foto
2
5. Do miski kładziemy ser, cukier, jajo i esencję waniliową i wszystko mieszamy na jednolita masę.
Krok 2 - Skrętki drożdżowe z serem foto
3
6. Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnicę.
Krok 3 - Skrętki drożdżowe z serem foto
4
7. Dzielimy na dwie równe części.
Krok 4 - Skrętki drożdżowe z serem foto
5
8. Każdą część wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm, nakładamy nań rozrobioną masę serową.
Krok 5 - Skrętki drożdżowe z serem foto
6
9. Składamy od dołu do połowy jak na zdjęciu.
Krok 6 - Skrętki drożdżowe z serem foto
7
10. Następnie zawijamy górną część, tak abyśmy w sumie mieli trzy warstwy ciasta z serem.
Krok 7 - Skrętki drożdżowe z serem foto
8
11. Kroimy ciasto na paski szerokości 4-5 cm.
Krok 8 - Skrętki drożdżowe z serem foto
9
12. Skręcamy każdy pasek o 180 stopni i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odkładamy tak przygotowane "skrętki" na 30 minut w ciepłe miejsce.
13. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Krok 9 - Skrętki drożdżowe z serem foto
10
14. Wiórki kokosowe prażymy przez chwilę na patelni, aż nabiorą lekko brązowej barwy.
15. Cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku, mieszamy i tak otrzymanym lukrem smarujemy nasze gorące drożdżówki i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego !!!
Krok 10 - Skrętki drożdżowe z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 12.01.2014 11:30
Uwielbiam takie pyszności :)
Ola1young 29.12.2013 14:36
śniadanie,pycha :)
gosia1988 05.12.2013 16:40
muszą być pyszne
Agnieszka-87-25 15.11.2013 14:36
pyszne na śniadanie
caralajna 29.09.2013 07:52
wyglądają bardzo profesjonalnie :)
malina 09.08.2013 10:11
przepyszne bułeczki śniadaniowe
berys18 02.08.2013 08:47
bardzo apetyczne
Dorian 06.07.2013 21:38
super pyszne buleczki
mic 29.06.2013 14:03
wyglądają bardzo apetycznie
rjustysia 26.06.2013 21:46
Naprawdę cudne te bułeczki!
Ela15 26.06.2013 20:16
super przepis
IwonaKa 16.06.2013 14:18
świetny przepis,super ciasteczka
Łucja 28.05.2013 13:23
u Ciebie jak zwykle pysznie podane drożdżówki :)
Wacław 25.05.2013 10:09
świetny przepis !
David 01.05.2013 22:47
super jak sklepowe
Botwinka 01.05.2013 09:50
wyglądają bardzo apetycznie
adelajda 30.04.2013 08:24
pycha ciacho !
gosia56 29.04.2013 11:24
ale bym zjadła taką drozdzówkę
Poison1988 29.04.2013 11:18
ale smakowicie tutaj :) pycha :)
Alex_M 29.04.2013 08:45
pyszne drozdzowki! poprosze jedna do pracy :D
ONY_za_kare 29.04.2013 08:28
zamawiam na śniadanie! :)
iziona 29.04.2013 08:03
Widziałam je juz w kilku miejscach i zawsze bardzo apetycznie wyglądają, muszę takie zrobić
treonina 28.04.2013 23:15
świetnie wygląda
Marta11 28.04.2013 15:49
ale pysznosci
iwi 28.04.2013 15:17
Smaczne,lekkie ciastka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak