Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z gotowaną piersią kurczaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gotowana pierś kurczaka 50 dag
ananas 4 plastry
mandarynki w puszce w zalewie 1 puszka małą
płatki migdałowe 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
sos
majonez 1 szklanka
keczup 3 łyżki
koniak 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
liście sałaty do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji
czereśnie 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z gotowaną piersią kurczaka

Gotowaną pierś kurczaka /bez skórki/ kroimy w małą kostkę /możemy wykorzystać mięso pozostałe po obiedzie/. Plastry ananasa /najlepiej świeżego ale może być też z puszki/ również kroimy w kostkę. Mandarynki odsączamy z zalewy i każą cząstkę przekrawamy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, doprawiamy do smaku solą , pieprzem i mieloną papryką. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.Przygotowujemy sos: do majonezu powoli wlewamy koniak i cały czas energicznie mieszamy, dodajemy keczup, sok z cytryny. Mieszamy do czasu aż składniki dokładnie się połączą. Do szklanych miseczek wkładamy po kilka liści sałaty /najlepiej dekoracyjnej strzępiastej/ na nich układamy porcje przygotowanej sałatki, polewamy sosem i dekorujemy drylowanymi czereśniami oraz natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak