Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z kaszą gryczaną

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowanej na sypko 1 szk
kaszy gryczanej
mąki pszennej typ 500 500 g
cukru 1 łyżka
soli 2 łyżeczka
świeżych drożdży 50 g
letniej wody 300 ml
olej ryżowy 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
W misce dokładnie utrzeć drożdże z cukrem. Następnie wlać wodę, olej dodać sól oraz wsypać mąkę i zimną kaszę. Za pomocą drewnianej łyżki wyrobić ciasto. Plusem tego ciasta jest to, ze nie trzeba go długo wyrabiać. Ciasto oprószyć mąką i zakryć ściereczką miskę po czym odstawić aby sobie spokojnie wyrosło.
Krok 1 - Chleb z kaszą gryczaną foto
2
Po wyrośnięciu chwilę ponownie wyrobić. Formę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto włożyć do blaszki i znowu zakryć formę ściereczką i całość zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb z kaszą gryczaną foto
3
Gotowe i wyrośnięte ciasto razem z blaszką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 49-45 minut.
Krok 3 - Chleb z kaszą gryczaną foto
4
Upieczony bochenek wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia najlepiej na kratce.
Krok 4 - Chleb z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 04.05.2013 21:04
smaczne pieczywko
Olga_SK 04.05.2013 15:46
o to musi być pyszota!
eMMe 04.05.2013 15:44
Super! Polecam pieczenie chleba w domu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak