Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagna Bolognese

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos bolognese
cebula 1 szt
seler nać 1 galązka
marchew 1 szt
wino czerwone wytrawne 200 ml
mięso mielone wołowe 400 gr
Goździki całe Prymat 1 szt
sól do smaku
passata pomidorowa 700 ml
czosnek 2 ząbki
mleko 1 szklanka
INNE-
płaty lasagni 6 szt
parmezan starty 100 gr
sos beszamelowy 500 ml
masło 10 gr
kostka rosołowa 1/2 opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagna Bolognese

Kroki postępowania

1
Przygotować sos bolonski ( ragu bolognese)
1.Cebulę, nać selera i marchewkę drobno posiekać. Zarumienić na 2-3 łyżkach oleju z oliwek. Uważać na marchewkę, jeśli najdzie was ochota by zmienić ilość, nie dodawajcie jej zbyt wiele – lubi negatywnie wpłynąć na końcowy smak ragu.
2.Dodać mielone mięso wołowe, cały czas mieszając, na dużym ogniu doprowadzić do wyparowania wody z mięsa.
3.Do odparowanego z soków mięsa dodać czerowne wino wytrawne, ja użyłam Chianti. Pozostając na dużym ogniu, mieszać cały czas aż do odparowania wina.
4.Gdy wino odparuje, dodajemy passatę pomidorową i przenosimy się na najmniejszy palnik i najmniejszy ogień.
5.Doprawić sos, tu oprócz standardowo soli, pieprzu,łyżeczki cukru, kostki bulionowej do smaku, pojawia się protagonista, który sprawia, że ragu będzie naprawdę wyjątkowe – goździk, 1-2 szt. Nawet sobie nie wyobrażacie, jak ten jeden malutki goździk wpływa pozytywnie na końcowy smak sosu bolońskiego. Dodajcie go koniecznie. Po czym przykrywamy pokrywką i od czasu do czasu mieszając zostawiamy ragu na wolnym ogniu na około 1-1,5 h.
6.Po 1,5h wlewamy do sosu szklankę mleka. Wiem,że co niektórzy patrzą na to słowo i nie wierzą co czytają, jednak powiem wam, tak to prawda, trzeba wlać mleko. Dlaczego ? Nawet sami Włosi nie wiedzą, przypuszcza się, że ze względu na zawartść białka mleko zwiększało wartść odżywczą sosu, po dodaniu mleka sos staje się aksamitny „ veluttato” i zmienia kolor. Nie zmienia w żaden sposób smaku. Po dodaniu mleka dalej gotujemy sos na małym ogniu pod przykryciem przez ½ h. Po tym czasie możemy rozkoszować się absolutnie aksamitnym i wyśmienitym Ragu Bolognese !
Krok 1 - Lasagna Bolognese foto
2
7.Sos beszamelowy kupny lub robiony, ja zazwyczaj robię na oko,składa się z trzech składników : mąki, masła i mleka ( plus szczypta gałki muszkatałowej), ale ogólnie formula jest taka, masła i mąki tyle samo, mleka 10 razy więcej.
I tak np. do 1 lasgni robię beszamel z ½ l mleka czyli 500 ml, stosując tę formułę potrzebuję jeszcze 50 gr masła i 50 gr mąki.
Masło rozpuścić,wsypać mąkę, chwilkę podsmażyć cały czas mieszając, dodawać stopniowo mleko tak by nie utworzyły się grudki. Mieszać do zagotowania. Dodać szczyptę gałki muszkatałowej. Gotowe.
Gdy beszamel zrobiony możemy zabrać się za lasagnę.
8.
Blaszkę wysmarować masłem. Położyć płat lasagni ( nie musi być idealnie dopasowany, gdyż płaty podczas pieczenia urosną). Rozsmarować 2-3 łyżki beszamelu. Właściwie w ilości pełna dowolność, ja smaruję bardzo cienką warstwę, gdyż moja rodzina tak lubi,ale są osoby które lubią więcej beszamelu.
Krok 2 - Lasagna Bolognese foto
3
9.
Następnie włać kilka łyżek sosu, posypać parmezanem i tak aż do wykończenia płatów lasagni.
Krok 3 - Lasagna Bolognese foto
4
10.
Na ostatnim płacie powinna znaleźć się warstwa beszamelu, sosu bolońskiego,parmezanu i płatki mrożonego masła. Dzięki nim parmezan ładnie się zarumieni, nie będzie suchy, wręcz przeciwnie będzie się rozpływał w ustach.
11.
Tak przygotowana lasagna wędruję to piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny.
Krok 4 - Lasagna Bolognese foto
5
Buon appetito !
Krok 5 - Lasagna Bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 29.01.2016 17:48
musze ją zrobić :)
EmciaPichci 20.10.2013 00:31
uwielbiam ją! :)
ONY_za_kare 04.10.2013 11:06
ależ to musi być pyszne!
meg1984 23.04.2013 20:57
pyszny obiad
Mira85 21.04.2013 15:27
świetne na obiad
Alex_M 21.04.2013 09:38
ciekawi mnie dodatek gozdzika ;) nie lubie jego aromatu, ale wyprobuje w takim sosie :)
Poison1988 21.04.2013 08:26
takiej lasagne ciężko się oprzeć :)
Adam/ZUB3R 20.04.2013 21:37
uwielbiam lazanie
Milena87 20.04.2013 21:01
jeszcze nigdy nie jadałam, muszę spróbować
Konczi 20.04.2013 18:57
wygląda pysznie, narobiłaś mi smaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak