Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w winie z lodami i sosem jagodowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 2 sztuki
miód prawdziwy 1 łyżka
Cynamon cały Prymat
Goździki całe Prymat 2-3 sztuki
kardamon 1 szczypta
lody waniliowe 4-6 gałek
bita śmietana 200 gram
jagody 70 gram
woda 150 ml
cukier do jagód 1-2 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
anyż gwiazdki 1 sztuka
wino czerwone 200-250 ml
cukier brązowy 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w winie z lodami i sosem jagodowym

Gruszki (ładne, niepoobijane) obieramy i wydrążamy środki. Owoce układamy w garnku i zalewamy winem połączonym z cukrem, miodem i przyprawami. mieszamy i gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości- w zależności od rodzaju gruszek ten czas może być różny. Po zagotowaniu odstawiamy
do wystudzenia w powstałym sosie.

Jagody zagotowujemy wraz z cukrem, zaciągając pod koniec wodą połączoną z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Przed podaniem gruszki kroimy na pół a następnie nadcinamy wzdłuż tworząc wachlarz. Podajemy z lodami, bitą śmietaną i sosem z jagód.

*można użyć wina półsłodkiego lub półwytrawnego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 28.04.2013 13:28
lubię takie gruszki
dodi 28.04.2013 12:32
pyszności same
Katarzyna34 28.04.2013 12:01
fajne gruszeczki chętnie bym spróbowała
smerfetka79 28.04.2013 11:43
zgadzam się z wami:))
Pomocnik 28.04.2013 11:28
można się rozpłynąć
Renata9 28.04.2013 11:13
pyszne gruszeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak