Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1(250) kostka(g)
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
masło 130 g
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 2/3 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 8 g
ser biały 500 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście.

Kroki postępowania

1
Z mąki,margaryny,żółtek,cukru pudru i proszku do pieczenia zagniotłam ciasto.Owe ciasto podzieliłam na dwie nierówne części – większą(przeznaczoną na spód ciasta)oraz mniejszą(mająca posłużyć za wierzch).Mniejszą część przełożyłam do zamrażarki(i będzie tam przebywać do momentu,aż nie będzie gotowy spód ciasta i nie zostanie przygotowana warstwa serowa).Większą część rozwałkowałam wałkiem i wyłożyłam na spód blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.Użyłam blaszki o wymiarach 24x28.
Krok 1 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. foto
2
Gdy spód ciasta był gotowy zajęłam się warstwą serową.Ser twarogowy przełożyłam do miski i zamiast go mielić roztarłam go solidnie blenderem,aby zrobił się bardziej kremowy,o maziowatej konsystencji.Następnie zmiksowałam ser z jajkami,cukrem,cukrem waniliowym,budyniem śmietankowym i miękkim masłem.Utarty z owymi składnikami ser będący już jednolitą serową masą przelałam na wcześniej rozwałkowany i umieszczony w blasze spód.Dokładnie odsączone z zalewy i osuszone brzoskwinie kroiłam na nieduże kawałki i układałam je na wierzchu serowej masy.
Krok 2 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. foto
3
Na sam koniec wyjęłam mniejszą część kruchego ciasta i na tarce,na dużych oczkach,starłam ciasto na warstwę serową z brzoskwiniami starając się przykryć całość powierzchni z wierzchu ciastem.Piekłam sernik przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.Ciasto wstawiałam do nagrzanego już do wymaganej temperatury piekarnika.Sernik jest lekki,odpowiednio słodki,ciasto jest kruche,ale dobrze,wygodnie się kroi,ser ma bardzo delikatną konsystencję(w ogóle nie czuć,że nie był przed pieczeniem mielony).Kruche ciasto,serowa odpowiednio słodka warstwa i brzoskwinie to świetne połączenie gwarantujące udany wypiek będący pysznym,delikatnym deserem w sam raz na wiosenny,czy letni lekki sezon.
Krok 3 - Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.04.2014 16:20
mój ulubiony
gacopierz23 10.04.2014 20:54
dobry serniczek
Czyki 17.01.2014 15:23
Uwielbiam takie serniczki:)
czekoladka_m 08.10.2013 14:07
pyszności:):)
IKrakowianka 05.09.2013 21:46
wygląda super
Poison1988 29.04.2013 11:30
robię podobnie :) mój ulubiony sernik :)
reniatka 28.04.2013 10:27
mniam smakowity serniczek
Zdzisław 28.04.2013 10:24
ulubiony sernik
paulina2157 28.04.2013 09:48
pycha ciasto
IwonaDD 28.04.2013 09:14
klasyczna pychota :)
idealme 28.04.2013 09:14
uwielbiam sernik!
monisia1977 28.04.2013 07:42
super ciacho
Renata9 28.04.2013 07:21
smaczny serniczek
Renata9 28.04.2013 07:18
smaczny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak