Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z karkówki i pieczarek.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 duża sztuka
czosnek 1 ząbki
olej 2 łyżki
pieczarki 25 dag
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 pełna łyżeczka
sól do smaku
mąka pszenna 1 łyżka płaska
bulion warzywny 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 płaska łyżka
tymianek 2 (świeży)
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
karkówka 60 bez kości, chuda
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sok pomidorowy 200 (pikantny)

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z karkówki i pieczarek.

Karkówkę dobrze umyłam i osuszyłam.Pokroiłam w kostkę (ok.2cm) i wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej.Smażyłam aż się zarumieniła. W międzyczasie pokroiłam drobno cebulę i posiekałam czosnek.Gdy mięso się podsmażyło dołożyłam cebulę z czosnkiem i na małym ogniu smażyłam,aż się cebulka zeszkliła. Pieczarki wypłukałam i osuszyłam.Przekrawałam je na ćwiartki.Włożyłam na patelnię do podduszonej cebuli i mięsa,chwilkę razem dusiłam a następnie oprószyłam całość przyprawą do gulaszu i przyprawą uniwersalną.Wrzuciłam liść laurowy i ziele angielskie.Wlałam na patelnię sok pomidorowy a następnie polałam bulionem z kostki warzywnej (rozpuszczonym w 0,5 litra wody).Wymieszałam całość,przykryłam pokrywką i na małym ogniu dusiłam ok.45 minut .W razie odparowanie dużej ilości płynu należy troszkę jej dolewać w trakcie i co pewien czas zamieszać. Gdy mięso było miękkie dodałam zawiesinę z łyżki mąki i 100 ml wody i mieszając chwilkę razem gotowałam. Opłukany tymianek porwałam na małe kawałki i dodałam do gulaszu,ale już nie gotowałam,tylko wymieszałam,doprawiając solą i pieprzem. Podałam z kaszą jęczmienną i surówką z kapusty kiszonej (której nie ma na zdjęciu).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.04.2014 09:58
smaczny obiadek
teresa18 30.04.2013 17:30
coś dobrego
Sroczka 27.04.2013 21:55
Lubię gulasz podany z kaszą. Pycha.
Andrzej8 27.04.2013 20:25
chętnie bym się poczęstował
Janina 27.04.2013 20:16
Bardzo smaczne jedzonko
owca441 27.04.2013 20:14
bardzo dobre
Katarzyna34 27.04.2013 20:10
wygląda smakowicie
miki47 27.04.2013 19:54
smakowicie, mniam
wiola333 27.04.2013 19:43
bardzo apetyczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak