Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki aromatyzowane czerwonym winem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wino czerwone wytrawne 450 ml
cukier 100 gr
Goździki całe Prymat 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
cynamon Prymat 1 łyżeczka
wanilia 1/4 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki aromatyzowane czerwonym winem

Kroki postępowania

1
Na patelnie lub do szerokiego naczynia wlać wino, dodać cukier,wanilię, goździka, cynamon,skórkę z cytryny, doprowadzić do wrzenia.
Krok 1 - Gruszki aromatyzowane czerwonym winem foto
2
Gruszki obrać,włożyć do patelni, gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok 20-25 minut.W połowie gotowania gruszki obrócić. W tym czasie z wina powinien zrobić się gęsty syrop, jeśli po wyjęciu gruszek,nie jest gęsty, pogotować kilka minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia.
Krok 2 - Gruszki aromatyzowane czerwonym winem foto
3
Gruszki podawać lekko ciepłe lub zimne razem z syropem winnym.
Krok 3 - Gruszki aromatyzowane czerwonym winem foto
4
Można też podać z bitą śmietaną.
Smacznego!
Krok 4 - Gruszki aromatyzowane czerwonym winem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 07.08.2013 07:47
chętnie spróbuję
Łukasz15 31.07.2013 08:45
Ciekawy przepis
IwonaKa 30.07.2013 14:14
ale smaczny deserek
Bernadeta1 16.07.2013 13:53
pyszna taka gruszka
Katarzyna59 12.07.2013 07:21
wspaniałe gruszki
Wojt@s
Wojt@s 30.05.2013 22:35
muszę spróbować
SmacznaPyza 10.05.2013 20:16
Iwona, ale chyba potem podczas jedzenia lepiej jednak żeby były bez, co ? w każdym razie dziękuję za odpowiedź
Agula&Stabi 29.04.2013 07:44
wygląda apetycznie
Gary Michy 26.04.2013 21:56
Elegancka gruszka i pyszna zapewne :)
zielonamorelka 26.04.2013 21:01
taie gruszki muszą być pyszne
Sylwia26 26.04.2013 20:56
przepysznie wyglądają
Andrzej8 26.04.2013 20:42
chętnie bym się skusił na taką gruszeczkę
Katarzyna34 26.04.2013 20:23
uczta dla podniebienia
IwonaDD 26.04.2013 19:53
jak widać na zdjęciu gruszki gotuje całe, co do gniazd pozostawiam wolny wybór, można wyciąć,ale wtedy trzeba uważać,żeby nie rozgotować, bo się rozwalą lub poprostu je zostawić, nie ma żadnego nadzienia, więc nie przeszkadzają w niczym;
SmacznaPyza 26.04.2013 19:48
gruszki gotujesz całe czy połówki ? co z gniazdami nasiennymi ?
adelajda 26.04.2013 19:08
ładnie pokazane !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak