Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana zupa w cieście francuskim

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 6 sztuk
bulion 1 litr
masło 3 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
cukeir 1 łyżka
olej 1,5 łyżki
wino białe 100 ml
tymianek 1 łyżka
bazylia 1 łyżka
ciasto fransuckie 1 sztuka
ser żółty 15 dag
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana zupa w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Cebulę wsadzamy na kilka minut do zamrażalnika, by podczas krojenia nie wyciskała łez. Obieramy, kroimy na pól , a potem w cienkie plasterki.

Masło rozgrzewamy na patelni wykładamy cebulę. Następnie dodajemy wino. Podduszamy, aż wyparuje.

Polewamy bulionem, dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Krok 1 - Zapiekana zupa w cieście francuskim foto
2
Wlewamy zupę do miseczek do zapiekania w piekarniku. Posypujemy startym serem. Przykrywamy ciastem francuskim, które musi być troszkę większe niż obwód miseczki.
Krok 2 - Zapiekana zupa w cieście francuskim foto
3
Zapiekamy w piekarniku w temp 180 stopni
Krok 3 - Zapiekana zupa w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.07.2013 08:22
mi też się bardzo podoba:-)
Alex_M 01.06.2013 11:54
super! podoba mi sie
caralajna 25.05.2013 08:18
świetna zupa cebulowa, do tego ciasto francuskie, mniam
Botwinka 22.05.2013 14:45
świetny pomysł
pestka 13.05.2013 08:59
koniecznie muszę ją wypróbować
TEtalicha 26.04.2013 20:07
jest zadziwiająco pyszna Marto, ja robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni
Marta11 26.04.2013 19:40
moze byc dobra
agnieszka214 26.04.2013 19:10
lubie takei zupki i często je robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak