Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
6 łyżek cukru do budyniu
1 litr mleka 3,2%
forma do muffin
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy nadzienie do muffin. Gotujemy budynie: śmietankowy i czekoladowy. W ½ szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy,
Krok 1 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
2
dodając 3 łyżki cukru.
Krok 2 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
3
Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w ¾ litra mleka gotujemy go w½ litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu lekko studzimy ale nie może być zimny. Letni budyń lepiej się rozsmarowuje.
Krok 3 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
4
Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 12 równych części, zależny od tego jaką wielkość muffinek chcemy otrzymać i jaką posiadamy formę.
Krok 4 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
5
Blachę do muffinek smarujemy oliwą, aby ciasto nie przylgnęło podczas pieczenia. Każdą foremką wykładamy ciastem francuskim, tak by końce wystawały ponad formę.
Krok 5 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
6
Układamy na dnie budyń czekoladowy
Krok 6 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
7
a na nim budyń śmietankowy.
Krok 7 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
8
Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki.
Krok 8 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
9
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30 minut, do momentu zarumienienia.
Krok 9 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
10
Po tym czasie wyjmujemy muffiny i studzimy, następnie wyjmujemy z formy i układamy na talerzu.
Krok 10 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto
11
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 11 - Muffiny z ciasta francuskiego  z budyniowym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 26.04.2013 15:37
interesujący przepis
Zdzisław 26.04.2013 15:16
lubię francuskie ciasta
ewka1978 26.04.2013 13:44
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak