Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane roladki z kurczaka na ostro

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
pieczarki marynowane 12 sztuk
papryka marynowana 100 gramów
pomidory suszone 100 gramów
ser żółty 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 0,5 łyżeczki
mąka 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sezam 6 łyżek
olej do smażenia
jaja 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane roladki z kurczaka na ostro

Kroki postępowania

1

Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię.

Krok 1 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
2
Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.
Krok 2 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
3
W tym czasie pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w małe kawałki.
Krok 3 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
4
Pomidory kroimy drobno.
Krok 4 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
5
Paprykę odsączamy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 5 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
6

Przygotowane składniki przekładamy do miski i dodajemy starty żółty ser.

Krok 6 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
7

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.Tak przygotowany farsz odstawiamy.

Krok 7 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
8
Na płacie mięsa układamy grubo farszu i zawijamy jak rulonik, zwijając końce do środka. Jajka roztrzepujemy, na jeden talerz wsypujemy mąkę, na drugi natomiast bułkę tartą wymieszaną z sezamem.
Krok 8 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
9

Przygotowane ruloniki z mięsa panierujemy

Krok 9 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
10
w mące,
Krok 10 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
11
następnie w jajku
Krok 11 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
12

a na samym końcu w bułce tartej.

Krok 12 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
13
z sezamem.
Krok 13 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
14
Tak przygotowane ruloniki odstawiamy.
Krok 14 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
15

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ruloniki na małym ogniu.

Krok 15 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
16
do momentu zarumienienia.
Krok 16 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
17

Roladki doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami,

Krok 17 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto
18
i ulubionymi dodatkami: surówką, buraczkami lub startą marchewką.
Krok 18 - Faszerowane roladki z kurczaka na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ssylwiaa 25.04.2013 23:10
bardzo fajny przepis ;)
iwi 25.04.2013 11:45
Przepyszne jedzonko.
as28 25.04.2013 11:32
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak