Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z czekoladą
nutella
posiekane migdały
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z drożdżami oraz 1 łyżką cukru.
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ja z cukrem, dodać 2 jajka i 1 żółtko, rozczyn drożdżowy i przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie i lśniące ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, a po wyrośnięciu podzielić na dwie części i rozwałkować na cienki placek około 1 cm grubości, następnie pociąć na trójkąty i posmarować nutellą oraz zwinąć rogaliki które ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Przygotowane rogale posmarować pozostałym białkiem i posypać migdałami lub orzechami, zostawić jeszcze na około 30 min do podrośnięcia.
Piec 25 min w temp. 200 st.