Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

800 g karkówki bez kości
4 cebule
400 g pieczarek
1 mały słoiczek keczupu
sól i pieprz
papryka czerwona 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką

Kroki postępowania

1
Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Krok 1 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Krok 2 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
3
Paprykę myjemy, usuwamy nasienne gniazdo i kroimy w nieduże paseczki.
Krok 3 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
4
Pieczarki obieramy, nie myjemy (pieczarki wchłoną wodę), kroimy w talarki.
Krok 4 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
5
Na dnie szkła żaroodpornego układamy warstwę cebuli,
Krok 5 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
6
następnie układamy jedną warstwę karkówki,
Krok 6 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
7
obsypujemy resztą cebuli,
Krok 7 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
8
układamy drugą warstwę karkówki,
Krok 8 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
9
posypujemy ją pokrojoną papryką,
Krok 9 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
10
na niej układamy pieczarki pokrojone w talarki.
Krok 10 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
11
Całość zalewamy ketchupem.
Krok 11 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
12
Szkło żaroodporne zakrywamy pokrywą
Krok 12 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
13
i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
Krok 13 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
14
pieczemy przez około 60 minut.
Krok 14 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto
15
Upieczoną karkówkę podajemy z ugotowanymi w całości ziemniakami z koperkiem.
Krok 15 - Karkówka pod pieczarkowo-paprykową pierzynką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 22.04.2013 10:50
robie podobnie karkówkę
bogusia19 22.04.2013 10:48
aż chce się jeść
dodi 22.04.2013 10:35
super karkóweczka
IwonaDD 22.04.2013 10:29
mniam..pycha !!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak