Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek w chlebie własnego wypieku

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wywar z rosołu 1 litr
woda 2 litry
śmietana kremówka 1/2 litra
zakwas na żurek 1 szklanki
kiełbasa biała 3 sztuki
boczek wędzony 1/2 kg
Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat 1 opakowania
czosnek 1 ząbek
jaja 5 sztuk
mąka pszenna 70 dkg
mąka żytnia 30 dkg
drożdże 2 dkg
sól 1 łyżka
zakwas 2 łyżki
woda 1 szklanka
mąka chlebowa 1 pszenna
chleb składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek w chlebie własnego wypieku

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem żeby puściła soki. Po ugotowaniu wyjmuje, boczek, kiełbasę i kroję na kawałki. Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozduszony, i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek, i kiełbasę. Podaję żurek w chlebie z jajkiem ugotowanym. Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, przyprawę do chleba staropolskiego. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta które posłużą jako uchwyt. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni. Do garnka wlewam rosół i wodę, dodaję boczek gotuję do miękkości boczku. Pod koniec dodaję kiełbasę i parzę. Nakłuwam ją widelcem żeby puściła soki. Po ugotowaniu wyjmuje, boczek, kiełbasę i kroję na kawałki. Do wywaru wlewam zakwas na żurek, dodaje przyprawę do żurku, czosnek rozduszony, i śmietanę kremówkę. Dodaję pokrojony boczek, i kiełbasę. Podaję żurek w chlebie z jajkiem ugotowanym. Do zakwasu dodaję mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, przyprawę do chleba staropolskiego. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Dodatkowo robię małe kulki z ciasta które posłużą jako uchwyt. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni.
Krok 1 - Żurek w chlebie własnego wypieku foto
2
Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką. Odcinam górną część chleba, wydrążam miąższ. Zapiekam wydrążony chleb w piekarniku przez 15minut temp 180 stopni żeby się podsuszył, i nie przeciekał żurek.
Krok 2 - Żurek w chlebie własnego wypieku foto
3
Przed padaniem wlewam żurek.
Krok 3 - Żurek w chlebie własnego wypieku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 26.04.2017 15:46
mniam bardzo apetyczny w takim chlebie
Klausia 11.04.2016 14:20
piękne zdjęcie :)
Mati13 17.02.2014 17:43
Lubię żurek w chlebie i czasem taki robię, ale nigdy chlebka sam nie piekłem. Tak podany żurek jak Twój jest boski
joanna__s 12.02.2014 22:16
Świetny pomysł. Mam zamiar zabrać się za taki żurek jutro.
ppaulina 10.02.2014 20:24
podany świetnie
Olga_SK 06.11.2013 15:32
Cudowności :)
JOANNA16 04.09.2013 16:09
fajny pomysł
Bernadeta1 16.07.2013 11:51
wygląda i smakuje, rewelacyjnie
AURELKA 16.05.2013 21:34
jestem pod wrazeniem
IwonaKa 30.04.2013 17:35
smaczny żurek i pieknie w chlebku podany
ONY_za_kare 14.04.2013 20:07
Uwielbiam! a jeszcze z we własnych chlebkach to poezja...
Dorota37 14.04.2013 14:27
Taki domowy najlepszy
Alex_M 14.04.2013 13:54
fantastyczne :)
Monika78 13.04.2013 07:21
tradycyjny, domowy, wygląda zachęcająco
miroslawa 13.04.2013 04:53
fantastyczny przepis, aż ślinka cieknie
Gary Michy 12.04.2013 23:44
wygląda bosko :)
Megg 12.04.2013 17:36
rewelacyjny pomysł, super podany pyszny żurek!!!
SmakolykiJoanny 12.04.2013 17:20
Ja kupowałam chlebek do żurku przed świętami wielkanocnymi w piekarni ale nie ma to jak zrobić samemu taki chlebek .
carmen 12.04.2013 17:09
świetny przepis!
idealme 12.04.2013 16:02
bardzo smacznie wygląda :)
Marcin9 12.04.2013 15:20
Najlepiej pytać w piekarniach, niektóre mają je dostępne przez cały rok, niektóre tylko na zamówienie a jeszcze inne tylko w okresie świątecznym. Żurek i chlebek pierwsza klasa :)
mysza75 12.04.2013 14:55
Osobiście nie kupowałam chleba takiego ale wiem od znajomej że można kupić w sklepie. Tylko to przed świętami sprzedają, i podejrzewam że piekarnie małe , a nie markety
jerzy3 12.04.2013 14:43
a czy taki chleb do podania żurku można zakupić w jakimś sklepie?bo mój syn ciągle się domaga takiego dania ale nie mam czasu na wypiekanie jeszcze
reniatka 12.04.2013 14:35
wygląda przecudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak