Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa szynkowa z szynkowara

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z kurczaka 60 dag
mięso z łopatki 80 dag
peklosól 30 gram
czosnek 3 ząbki
pieprz 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1.5 łyżeczki
woda 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa szynkowa z szynkowara

Łopatkę umyć i osuszyć, następnie pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oraz pokroić w małą kostkę.
Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z oba gatunki mięsa z peklosolą, przygotowane mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.
Mięso po schłodzeniu wymieszać z pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem oraz cukrem pudrem na koniec dodać wodę i żelatynę całość dokładnie wymieszać i ciasno ubić w szynkowarze.
Mięso odstawić do zapeklowania na 24 godziny w lodówce.
Szynkowar z zapeklowanym mięsem umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować 2 godziny w temp. 80st, następnie wystudzić i schłodzić kolejne 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 12.08.2013 16:26
wspaniała kielbaska domowa
miroslawa 16.04.2013 04:36
potwierdzam, przepyszna, sama mam szynkowar domowej roboty
artur7 15.04.2013 20:42
domowa kielbasa pycha
magdziorka6 15.04.2013 17:37
bardzo zachęcająco wygląda
jasiek 15.04.2013 16:47
nie ma to jak domowa
IwonaDD 15.04.2013 16:39
wow jestem pod wrazeniem
mufinka79 15.04.2013 16:38
Tak, domowa wędlin najlepsza :)
miszelka 15.04.2013 14:13
fajna kiełbaska, bez witaminek e i innych polepszaczy :)
Marcin9 15.04.2013 14:10
Domowa kiełbasa, pycha :) Dodałbym tylko mniej żelatyny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak