Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo śmietankowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
gęstej śmietany 18% 5 łyżka
cukru 1 szk
cukru waniliowego 16 g
proszku do pieczenia 2,5 łyżeczka
mąki 2,5 szk
średnich jabłek 5
mąki 1 łyżka
cukru trzcinowego 2 łyżka
grubego cukru brązowego 3 łyżka
olej 1/2 szk
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo śmietankowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sito. Umyte jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. Dalej ubijając ale już na mniejszych obrotach dodawać po jednej łyżce śmietany. Następnie gdy połączymy masę jajeczną ze śmietaną wlewać pomału olej i miksować. Potem dodawać mąkę niewielkimi ilościami i wymieszać na gładka masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i poprzecinać cząstki jabłek na cieńsze paski.
Krok 1 - Ciasto jabłkowo śmietankowe foto
2
Wrzucić jabłka do miski, dodać cukier trzcinowy i mąkę i wymieszać owoce. Oprószone jabłka ułożyć dowolnie na ciasto a następnie posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut w zależności od piekarnika.
Krok 2 - Ciasto jabłkowo śmietankowe foto
3
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasto jabłkowo śmietankowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 05.04.2013 22:08
świetnie wygląda
wiola333 05.04.2013 09:36
bardzo smaczny przepis
bogusia19 05.04.2013 09:25
ładnie wygląda!!!!!!
dodi 05.04.2013 09:16
same pyszności od rana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak