Przepis i sposób przygotowania na: Tartinki z salami i serem
Ser biały mielony (można kopić gotowy produkt) bądź przyrządzić samemu. Doprawić solą i pieprzem wg smaku.
Następnie przygotowujemy składniki:
Pomidorki cherry kroimy na ćwiartki, gdyby były za duże ćwiartkę przekrajmy jeszcze na pół.
Ogórek przecinamy wzdłuż na połowę, następnie nacinamy cienkie plasterki (dwa razy do 3/4 ogórka, nie docinamy do końca, za trzecim razem odcinamy plasterek do końca) Odwijamy by powstał wachlarz.
Oliwkę kroimy w cienkie paseczki.
Bagietkę pokroić w krążki (z jednej bagietki wyjdzie ok. 30 sztuk). Piętek nie wykorzystujemy. Można je wysuszyć i zrobić z nich bułkę tartą. Posmarować masłem. Przykleić kawałek sałaty.
Nakładamy pastę serową po przekątnej, tak by można było wbijać do niej dodatki. Zwijamy w różyczkę mini-salami w plastrach i wbijamy w pastę. Tak samo postępujemy z serem żółtym. Pomiędzy salami a ser układamy kawałek pomidorka, wbijamy wachlarz z ogórka, oliwkę. Na koniec ozdabiamy świeżym koperkiem. (koper można zastąpić dekoracyjną natką pietruszki).
Życzę smacznego!
Zamiast salami można użyć szynki bądź samego sera żółtego. Można wykorzystać także łososia wędzonego, który dobrze komponuje się z jajem gotowanym na twardo.