Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 7/4 szklanki
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 2 łyżki
olej 1 szklanka
cukier 7/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Białka oddzielamy od żółtek. Najpierw ubijamy pianę z białek, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do jajecznej masy cały czas ubijając mikserem. Olej lekko podgrzewamy i wlewamy cienkim strumieniem do reszty składników cały czas miksując. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 50-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.04.2014 00:30
Akurat teraz należy ją piec.
14.04.2013 18:34
pyszna babka
Magda24 03.04.2013 19:41
ładna babeczka, smakuje pysznie przez cały rok :)
Megg 03.04.2013 18:52
wspaniała babka :)
Juleczka20 03.04.2013 18:16
pyszna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak