Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
cukier puder 1/3 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól szczypta
kruszonka
mąka przenna 150 g
masło 80 g
cukier drobny 100 g
jabłka 1,5-2 kg
woda 2-3 łyżek
cukier 2-3 łyżki
cynamon 2 łyżki
Pianka:
białko 3 sztuki
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z kruszonką

Do misy przesiej mąkę, dodaj masło możesz je pokroić by ci się lepiej ciasto wyrobiło. Dodaj też cukier, żółtko, proszek do pieczenia, sól oraz śmietanę. Wyrób ciasto. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulkę, zawiń w folię i wsadź do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej i kruszonki.
Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć w misce tak by powstał mokry piasek. Wsadź razem z miską do zamrażalnika na czas przygotowania masy jabłkowej.
Jabłka obierz i wytnij z nich gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj chwilę do uzyskania gęstego syropu. Wsyp do syropu jabłka i duś pod przykryciem 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodaj cynamon i dobrze wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż spód blaszki oraz boki. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni włożyć blaszkę do piekarnika i podpiec przez 10 minut. Między czasie ubij pianę na sztywno z białek i cukru. na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową oraz ubitą pianę, a na wierzch wysyp kruszonkę. Piec jeszcze 30 minut aż kruszonka się lekko zarumieni.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika można je posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 05.10.2013 15:30
pyszne ciasto
malina 04.09.2013 10:25
wyjątkowo smaczne ciasto, mnie nigdy nie wychodziła kruszonka a teraz i owszem
Klausia 26.05.2013 08:00
szarlotka to mój numer jeden :D
Iwusia 22.05.2013 22:22
smaczne ciacho
Bernadeta1 14.05.2013 00:42
bardzo smacznie wygląda
adelajda 10.05.2013 19:03
moje ulubione ciacho
gosia56 11.04.2013 12:07
super jabłecznik
Aannkaa82 09.04.2013 19:39
Jabłecznik to jedno z moich ulubionych ciast, a moze nawet ulubiony. Twój wygląda tak że aż slinka cieknie.
Ela15 07.04.2013 12:23
bardzo fajny
pestka 06.04.2013 10:57
przepyszne ciasto na deser
Dorian 04.04.2013 21:09
pyszne ciasto
Milena87 03.04.2013 22:41
Taki placek to jeden z moich ulubionych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak