Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa
Kroki postępowania
500 g łopatki wieprzowej
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 szk przetartych pomidorów z czosnkiem
olej do smażenia
sól do smaku
zioła włoskie do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
100 g żółtego sera
250 g twardej mozzarelli w bloku
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać i połowę pokroić w kostkę a połowę na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i pokroić w paski. Mięso włożyć do rozdrabniacza, dodać cebulę pokrojoną na kawałki i posiekać rozdrobnić mięso. Po zmiksowaniu go dodać jajka, bułkę tartą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wlać trochę oleju i rozgrzać go. Z masy mięsnej formować kuleczki i usmażyć je na oleju obracając aby całe były podsmażone.