Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem.
Kroki postępowania
600 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
200 g cukru
250 g rozpuszczonej margaryny
100 g masy makowej lub maku niebieskiego
25 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
1 jajko do smarowania bułek
wiórka kokosowe do ich posypania
Lukier:
Cukier puder
sok z jednej cytryny
Składniki do przygotowania bułek wyciągamy wcześniej by nabrały temp. pokojowej.
Następnie podgrzewamy mleko i wykruszamy do niego drożdże oraz wsypujemy 1 łyżkę cukru.
Odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować .
Do dużej miski przesiewamy mąkę ,wsypujemy resztę cukru .
Margarynę roztapiamy i studzimy.
Do miski z mąką wlewamy podrośnięty rozczyn, wyrabiamy ręką.
Pod koniec wlewamy margarynę i dalej wyrabiamy około 15 minut.Odstawiamy na 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice, dzielimy na równe kawałki. Kształtujemy wałki długości 50 cm i grubości około 2 cm.
Po upieczeniu i przestudzeniu robimy z cukru pudru i soku z cytryny lukier ,
w razie potrzeby dolewamy trochę wody, gdyby był za gęsty i polewamy po wierzchu bułki.