Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem.

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
drożdże
jajko
masa makowa
margaryna
mleko
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem.

Kroki postępowania

1
Składniki:

600 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
200 g cukru
250 g rozpuszczonej margaryny
100 g masy makowej lub maku niebieskiego
25 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
1 jajko do smarowania bułek
wiórka kokosowe do ich posypania

Lukier:
Cukier puder
sok z jednej cytryny
Krok 1 - Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem. foto
2
Sposób wykonania;

Składniki do przygotowania bułek wyciągamy wcześniej by nabrały temp. pokojowej.
Następnie podgrzewamy mleko i wykruszamy do niego drożdże oraz wsypujemy 1 łyżkę cukru.
Odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować .

Do dużej miski przesiewamy mąkę ,wsypujemy resztę cukru .
Margarynę roztapiamy i studzimy.

Do miski z mąką wlewamy podrośnięty rozczyn, wyrabiamy ręką.
Pod koniec wlewamy margarynę i dalej wyrabiamy około 15 minut.Odstawiamy na 40 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice, dzielimy na równe kawałki. Kształtujemy wałki długości 50 cm i grubości około 2 cm.
Krok 2 - Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem. foto
3
Zwijamy od lewej strony trzy razy do środka,
Krok 3 - Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem. foto
4
a następnie w drugą stronę raz.
Krok 4 - Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem. foto
5
Końcówkę chowamy pod bułkę, by podczas pieczenia się nie rozeszła.
Krok 5 - Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem. foto
6
Układamy na blaszce posmarowanej olejem i posypanej mąką .
Krok 6 - Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem. foto
7
Kładziemy gdzieniegdzie masę makową na bułkach, smarujemy rozmąconym jajkiem ,a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Krok 7 - Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem. foto
8
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut do momentu aż bułki nabiorą złotego koloru.

Po upieczeniu i przestudzeniu robimy z cukru pudru i soku z cytryny lukier ,
w razie potrzeby dolewamy trochę wody, gdyby był za gęsty i polewamy po wierzchu bułki.
Krok 8 - Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 27.01.2014 14:57
Pyszne drożdżowy :-)
olkaaa 20.01.2014 07:42
bardzo lubię
Łucja 23.06.2013 23:13
pyszne bułeczki!! uwielbiam drożdżówki :)
Wiesława1 02.06.2013 19:59
Izunia jak zrobisz następne to proszę o kilka kurierem na mój koszt;-)
IwonaDD 15.05.2013 09:37
zjadłaby z miłą chęcią
KasiaK90 26.04.2013 10:46
znakomite bułeczki :)
anemon 19.04.2013 13:23
Strasznie kuszące są te Twoje bułeczki, chyba się skuszę i zrobię zwłaszcza, że mam jakąś nieco zapomnianą porcję masy makowej. Zdjęcie naprawdę super i życzę Ci, aby aparat już zawsze był taki litościwy, choć sama wiem, że to niełatwe.
SmakolykiJoanny 19.04.2013 08:48
Smaczne te twoje bułeczki :)
caralajna 10.04.2013 08:51
bardzo takie lubię
romanrafal
romanrafal 09.04.2013 16:45
świetne bułeczki,super
IZABELA29 09.04.2013 08:40
anemon bo mój aparat się zlitował i zrobił konkretne zdjęcie
misia53 09.04.2013 01:09
bardzo apetyczne
anemon 08.04.2013 18:06
Twoje bułeczki prezentują się znakomicie.
Beatris 08.04.2013 14:14
Z chęcią zjadłabym jedną na śniadanko.
w mojej kuchni 08.04.2013 12:23
moje smaki w dobrym cieście
Magda24 08.04.2013 12:18
bardzo apetyczne, jak ze sklepu - lubię :)
babajaga1969 08.04.2013 11:42
pyszne - dobrze, że jest pokazany proces ich powstawania, bo inaczej większość by chyba nie uwierzyła, ze są domowej roboty - wspaniałe :)
2milutka 08.04.2013 10:44
jak z cukierni pycha!
wyattearp 08.04.2013 09:58
O TAKIE CIASTKA -UWIELBIAM
dodi 08.04.2013 09:49
ale smakowitosci dzisiaj
Janina 08.04.2013 09:42
Bardzo smaczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak