Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki krużewnickie

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona
kasza gryczana
cebula biała
jajko
wędlina
sól do smaku
ziemniaki ugotowane
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki krużewnickie

Kroki postępowania

1
100 g kaszy gryczanej
2 jajka
100 g wędliny
3 ugotowane ziemniaki
kilka liści czerwonej kapusty
1 cebula
1 łyżka sosu Worcestershire
sól
pieprz czarny do smaku
Krok 1 - Gołąbki krużewnickie foto
2
Liście kapusty sparzamy ,studzimy i odkrajmy twarde części.
Wędlinę kroimy w kosteczkę lub paski w zależności jaka kupimy krojona czy nie.
Przesmażamy razem z cebulą .
Kasze gotujemy , studzimy.
Krok 2 - Gołąbki krużewnickie foto
3
Łączymy z wędliną oraz przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.
Dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem oraz sosem Worcestershire oraz solą .
Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Gołąbki krużewnickie foto
4
Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy .
Wkładamy do naczynia żaroodpornego ,podlewamy wodą i zapiekamy 1,5 godziny w temp 200 stopni.
Krok 4 - Gołąbki krużewnickie foto
5
Podajemy polanę masełkiem z cebulką .
Krok 5 - Gołąbki krużewnickie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 28.07.2013 16:36
przypomniałaś mi samych swoich film. Gołąbki sa fajne z kaszą moje smaki
MC_S 20.07.2013 10:54
no w czerwonej kapuście jeszcze nie jadłem, muszę wypróbować.
Łucja 23.06.2013 23:15
uwielbiam gołąbki, ale takich jeszcze nie jadłam choć słyszałam wiele dobrego :)
olkaaa 14.06.2013 07:40
jeszcze nie jadłam
IwonaDD 06.05.2013 08:28
wspaniały kolor !
Habibi 02.05.2013 11:31
Jadłam zarówno z kapusty czerwonej świeżej, jak i z kiszonych liści, ale sama nie mam cierpliwości do oddzielania litków ;) Robiłąm ze dwa razy w życiu samodzielnie, ale z takiej kapusty, która w ogrodzie rosła i nie zawiązała się w ciasne główki :)
pierniczkowo 21.04.2013 10:01
w takiej wersji gołąbków jeszcze nie jadłam:)
caralajna 10.04.2013 08:53
fajny pomysł aby je owinąć liśćmi z modrej kapusty
IZABELA29 09.04.2013 08:39
tak to te....
misia53 09.04.2013 01:12
Iza, czy to te od Kargula i Pawlaka?
Joanna17 08.04.2013 20:47
mmm...gołąbki z czerwoną kapustą...
Beatris 08.04.2013 14:15
Nie jadłam jeszcze gołąbków zawijanych w czerwoną kapustę, ale z chęcią bym zjadła.
w mojej kuchni 08.04.2013 12:24
moje smaki w dobrej potrawie
migotka28 08.04.2013 10:19
uwielbiam gołąbki,ale takich jeszcze nie jadłam
joanna__s 08.04.2013 10:12
Gołąbki w czerwonej kapuście - musi być smaczne!!
IZABELA29 08.04.2013 10:01
danie regionalne trochę urozmaicone
bogusia19 08.04.2013 10:00
pieknie się prezentuje
dodi 08.04.2013 09:50
ale smakowitosci dzisiaj
Janina 08.04.2013 09:44
Bardzo smaczne-takich jeszcze nie robiłam
Pyszota 08.04.2013 09:41
świetne gołąbki
kasienka23 08.04.2013 09:27
uwielbiam czerwoną kapustę, fajny przepis!
paulina2157 08.04.2013 09:14
ciekawy przepis pierwszy raz się z takimi spotkałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak