Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek rolowany faszerowany pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
pieczarki 30 dag
masło 2 łyżki
majeranek 3 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 płaska łyżka
pieprz 1 łyżeczka płaska
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
sól do smaku
czosnek 3 ząbki
cebula do naczynia
bulion 0,25 szklanki
boczek 1 surowy
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek rolowany faszerowany pieczarkami

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło /lub inny tłuszcz/, wrzucamy cebulkę a kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem i ewentualnie solą na pikantnie.Gdy pieczarki będą miękkie odstawiamy je do wystudzenia.
Krok 1 - Boczek rolowany faszerowany pieczarkami foto
2
Boczek przecinamy na dwa płaty ale nie docinamy do końca tzn. tak by otrzymać jeden większy ale cieńszy kawałek boczku.
Krok 2 - Boczek rolowany faszerowany pieczarkami foto
3
Przyprawy wsypujemy do miseczki i mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy boczek z obu stron. Na boczek nakładamy wystudzone pieczarki, zwijamy mięso i związujemy sznurkiem. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję w ten sposób boczek wieczorem i wkładam do lodówki na całą noc.
Krok 3 - Boczek rolowany faszerowany pieczarkami foto
4
Następnie naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na spodzie układam połowę pokrojonej w krążki cebuli, połowę posiekanego drobno czosnku i na nich układam przygotowaną roladę boczkową /folię oczywiście zdejmuję/.Na wierzchu układam pozostałą cebulę i czosnek. Do naczynia wlewamy 0,25 szklanki bulionu.Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C. Piekę ok. 70 min. Na 10-15 min. przed końcem pieczenia zdejmuję folię, żeby mięso zrumieniło się.
Krok 4 - Boczek rolowany faszerowany pieczarkami foto
5
Roladę boczkową polecam do kanapek.
Krok 5 - Boczek rolowany faszerowany pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 25.12.2013 13:48
musi bardzo pysznie smakować
magduś83 27.05.2013 14:58
takie coś to ja lubię :)
paulina2157 30.04.2013 12:12
musi być pyszny taki boczek
Alex_M 11.04.2013 10:18
super pomysl z tym faszerowaniem :)
mela25 08.04.2013 06:44
smaczne to
Sroczka 07.04.2013 23:32
Lubię taki boczek na kanapki.
iwi 07.04.2013 22:37
Musi być dobre.
mic 07.04.2013 22:30
super smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak