Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwką
Biszkopt:
Ubijamy pianę z 5 białek, dodając do niej następnie 3/4 szklanki cukru, ciagle ubijając. Następnie dodajemypo 1 żołtku. Dodajemy wymieszane mąki (ziemniaczanej 1/4 szklanki, pszennej (3/4 szklanki ). dodajemy proszek do pieczenia, a także sok z cytryny i kakao. Na namniejszych obrotach miksera miksujemt by miec mase o jednolitej konsystencji.
Pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni.
Masa:
Do 2 szklane mleka dodajemy dwa rodzaje cukru.
Do 1,5 szklanki mleka dodajemy żółtka , budyń i mieszamy, dodajemy po 1,5 łyżki każdej mąki. Wlewamy do gotującego się mleka. Wystudzamy, dodajemy masło i miksujemy.
Do płyny który pozostał ze śliwek ( podczas gotowania ich w garnku) dodajemy pozostałą wódkę, która nie wsiąkła w nie. Dodajemy ok 2 łyzeczek wódki.
W ten sposób mamy poncz. Polewamy nim biszkopt Wykładamy budyń. Wykładamy śliwki. Wstawiamy do lodówki.
Polewamy polewą:
Rozpuszczamy masło, dodajemy 5 łyzek mleka. Dodajemy czekoladę, Gdy składniki połączą się polewamy nią ciasto.