Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki maślane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
masło 100 gram
cukier 0.5 szklanki
sól 0.5 łyżeczki
drożdże 4 dkg
jajko 3
mąka 5 szklanek
roztopione masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki maślane

Drożdzę, troszkę mąki i cukru zalewamy 1/4 szlanki ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe mleko, gotujemy, dodajemy cukier i masło. Zagotować i odstawić do wystygnięcia. Z mąki, drożdzy, mleka i jajek wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie dzielimy je na trzy części. Każdą wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. W ten sposób powstaną 24 rogaliki. Nadziewamy według uznania (jabłka, nutella, budyń). Przed pieczeniem odstawić rogaliki na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować je stopionym masłem. Piec ok 15 min 180 stopniach, aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 06.04.2013 19:30
super deser
kecaj0075 06.04.2013 17:24
warto spróbować zrobić takie:)
Karolina32 06.04.2013 17:02
U mnie w domu nie przepadają za zarumienionymi, dlatego zrobione są pod gusta domowników.
Marta11 06.04.2013 16:48
robie podobne. Strasznie blade Ci wyszl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak