Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pitta z kurczakiem a'la gyros

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pitta 5 sztuk
pomidor 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sałata lodowa 1 sztuka
pierś z kurczaka 500 gram
przyprawa gyros
olej
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pitta z kurczakiem a'la gyros

Pitta to danie kuchni greckiej, sycące i w pełni modyfikowalne w zależności od osoby, która ją przyrządza ;)

Ja postawiłam na lekką nutę pikanterii oraz świeże warzywa.

Wykonanie:

Pierś kurczaka pokroić na kawałeczki i zamarynować w przyprawie "gyros". Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso, pokroić cebulkę wedle uznania i dodać do kurczaka. Całość smażyć, ciągle mieszając, aż do zarumienienia cebuli.

Na końcu dodać gyros oraz szczyptę pieprzu i wymieszać. Gdy kurczak będzie już gotowy, należy go zdjąć z ognia i przygotować warzywa.

Pokroić pomidor w kostkę oraz przygotować liście sałaty. Chlebki Pitta zwilżyć wodą i podgrzać w mikrofalówce przez około 20 - 30 sekund, powinny napuchnąć - wtedy są gotowe do wyjęcia.
Do wcześniej przygotowanego kurczaka dodać pomidor i wymieszać. Odciąć wierzchołek Pitty tak, aby powstała kieszeń. Wyłożyć środek liśćmi sałaty oraz farszem, podawać z ulubionym sosem.

Polecam sos Tzatziki ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 27.03.2013 15:21
przepysznie wygląda, aż chce się jeść
Monika-twin 27.03.2013 12:57
lepsze niz w barze
Sisterskitchen 27.03.2013 12:55
zjadłabym na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak