Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki do nadzień słodkich

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2
mąki koszalińskiej 300 g
masła 150 g
brązowego cukru 30 g
białego cukru 30 g
kakao 2 łyżka
gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki do nadzień słodkich

Kroki postępowania

1
Ciasto na kruche babeczki można przygotować ręcznie ale też i za pomocą robota. Tak więc składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania. Włączyć na najwyższe obroty i pulsacyjnie połączyć składniki aż zbiją się w kulę. Należy uważać aby robot się nie przemieszczał.
Krok 1 - Kruche babeczki do nadzień słodkich foto
2
Gotowe ciasto wyjąć z miski robota, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie przygotować foremki. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, robić kulki i wylepiać foremki ciastem, po czym nakłuć widelcem.
Krok 2 - Kruche babeczki do nadzień słodkich foto
3
Foremki ułożyć na kratkę lub blachę z wyposażenia kuchenki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Po upieczeniu wyjąć babeczki z foremek, wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia.
Krok 3 - Kruche babeczki do nadzień słodkich foto
4
Najlepiej próżniowego z pompką i odessać nadmiar powietrza. Gotowe babeczki można przechowywać kilka dni a potem zrobić dowolne słodkie nadzienie i napełnić babeczki.
Krok 4 - Kruche babeczki do nadzień słodkich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak