Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos mojej mamy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
łopatka bez kości 60 dkg
kiełbasa 1/2 kg
grzyby suszone 1 garść
smalec 1 łyżka
sól do smaku
suszone śliwki kilka szt
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżka
kapusta kiszona 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos mojej mamy

Kroki postępowania

1
Rozgrzać smalec w rondlu, wrzucić mięso, dodać grzyby, posolić, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości - około 1,5-2 godziny. W trakcie duszenia uzupełniać wodę, aby mięso się nie przypaliło.
Krok 1 - Bigos mojej mamy foto
2
Kapustę wypłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pół godziny. Następnie kapustę odcedzić, wlać nową wodę i znów gotować pół godziny. W międzyczasie pokroić mięso, grzyby i kiełbasę.
Ponownie odcedzić kapustę, wlać litr wody. Dodać mięso, grzyby i kapustę.
Krok 2 - Bigos mojej mamy foto
3
Gotować bigos na wolnym ogniu około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać suszone śliwki.
Doprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą do bigosu.
Pogotować jeszcze kilka minut.
Krok 3 - Bigos mojej mamy foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Bigos mojej mamy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.04.2013 00:50
czasami mam smaki i lubię celowo zrobić taki kwaśny bigos
Ania321 01.04.2013 23:34
Dziękuję za sugestie - zawsze mile widziane :) Poprawię się następnym razem :)
Henryka2 01.04.2013 20:19
Dziękuję za odpowiedź. Ja zbyt kwaśną kapustę "łamię" kapustą białą-słodką.Szkoda smaku, tym bardziej z domowej kapustki. :)
SmacznaPyza 01.04.2013 18:51
i dla mnie płukanie kapusty to po prostu zbrodnia - jeśli jest kwaśna można wymieszać ją ze słodką, surową kapustą....można dodać jabłko, suszone śliwki i też to złagodzi kwas
Ania321 01.04.2013 17:01
@Henryka - ponieważ jest to kapusta domowej roboty, bardzo kwaśna i odcedzanie jej jest po to, żeby bigos nie był zbyt kwaśny. Pozdrawiam :)
EnoBeno 01.04.2013 12:27
bardzo lubię bigos
owca441 01.04.2013 09:50
pyszności )
fotoviderek 01.04.2013 08:45
Dobry bigos. Chętnie spróbuję :)
Henryka2 01.04.2013 01:09
A po co płukać kapustę i odgotowywać ją 2x, wylewając cały smak?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak