Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba na bogato

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
masło 250 g 1 kostka
jajko 5 szt
suszone owoce 225 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
płatki migdałowe
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Baba na bogato

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy, w osobnym naczyniu ucieramy na gładką masę cukier z masłem. Do masła z cukrem dodajemy na przemian ubite jajka i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając.
Krok 1 - Baba na bogato foto
2
Do masy dodajemy suszone owoce i przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formy.
Krok 2 - Baba na bogato foto
3
Pieczemy ok 90 min w temp. 140 st.
Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy porażonymi płatkami migdałowymi.
Krok 3 - Baba na bogato foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 27.12.2013 17:40
bardzo apetyczna ta babka:)
wyattearp 31.03.2013 18:46
baba -rewelacja
Magula 31.03.2013 16:34
fajna babeczka, lubie takie
miroslawa 31.03.2013 14:09
rewelacyjna baba, bardzo smaczna
BeataJ 30.03.2013 21:19
tak Pyzo dokładnie taka temperatura - czas pieczenia może się wydłużyć - trezba sprawdzać patyczkiem, czy wychodzi suchy, ale dzięki temu baba jest idealnie wilgotna
Megg 30.03.2013 20:14
piękna i na pewno pyszna babka :)
Pusia 30.03.2013 20:13
świetna babka
SmacznaPyza 30.03.2013 19:57
dość niska temperatura pieczenia - na pewno taka ma być ?
justys759 30.03.2013 17:23
pyszna babka:)
gosia56 30.03.2013 17:19
super taka babka
w mojej kuchni 30.03.2013 15:44
wspaniała baba i te wiosenne żonkile, a za oknem zima na całego u nas...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak